Euroopa Komisjoni president kulutas «õhutaksoga» lennates ligi 30 000 eurot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kulutas eralennukiga, niinimetatud õhutaksoga lennates üle 27 000 euro ja sattuse sellise raiskamise tõttu kriitika alla.

Juncker ja ta meeskond, mis koosnes kaheksast inimestest, vajasid «õhutaksot» 2016. aasta veebruaris, et lennata kiirkorras Brüsselist Rooma, edastab The independent.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liidu reeglite kohaselt tohivad ametnikud kasutada «õhutaksosid» vaid siis, kui kommertsliinidele ei ole võimalik pileteid saada või kui on vaja väga kiiresti ühest kohast teise jõuda.

Hispaania inimõigusorganisatsiooni Acess Info andmetel kulutasid Euroopa Liidu juhtorganite ametnikud 2016. aasta jaanuaris ja veebruaris transpordile umbes pool miljonit eurot.

Acess Info on juba aastaid üritanud saada detailset informatsiooni ELi ametnike kulude kohta. Junckeri juhtumi tõttu avalikustas Euroopa Komisjon osa oma ametnike kulutustest.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Mina Andreejeva selgitas, et Juncker kasutas eralennukit, kuna ei olnud sobivat liinilendu, millega oleks saanud minutipealt Brüsselist Rooma.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker Foto: Michael Klimentyev/Sputnik/Scanpix

Ta rõhutas, et Junckeri ja ta iga kolleegi lend läks maksma umbes 2933 eurot, mis ei ole liigne kulutamine, vaid eelarvega kooskõlas.

Andreejeva sõnul ei kasuta Brüsseli ametnikud «õhutaksosid» ajaveetmiseks, vaid lennuki pardal töötatakse ja vaadatakse enne sihtkohas toimuvaid kohtumisi üle kõik vajalikud dokumendid.

Euroopa Komisjoni andmetel kasutasid sealsed ametnikud 2016. aastal «õhutaksosid» 28 korral, lendudel ei olenud mõned ametnikud, vaid kümmekond.

Dokumentidest ilmnes ka see, et Euroopa Liidu välisminister Federica Mogherini kulutas residele Aserbaidžaani ja Armeeniasse ligi 75 000 eurot.

Mitmete Euroopa Liidu vastaste ja kriitikute arvates kulutavad Brüsseli ametnikud liiga suuri summasid eralennukitega reisimisele,  saades lukuslikeks lendudest raha maksumaksjate taskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles