Vihje kosmoseturistidele: populaarsed valuvaigistid kosmoses ei aita

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Rahvusvahelisest Kosmosejaamast süstik Discoveryle
Vaade Rahvusvahelisest Kosmosejaamast süstik Discoveryle Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA uuring näitas, et praegused populaarsed valuvaigistid ei pruugi kosmoses aidata.

Kuna varsti hakatakse ka turiste kosmosesse lennutama, siis kosmoseturistidel oleks seda hea teada, kirjutab Daily Mail.

Lyndon Johnsoni nimelises kosmosemeditsiini keskuses tehtud uuring paljastas, et valuvaigistite mõju kaob kosmoses kiiremini.

Uurijate sõnul on kosmoses tingimused teistsugused kui Maal ja need võivad mõjutada ravimeid. Nõrk või olematu gravitatsioon ning tugev kosmiline kiirgus võivad mõjutada ravimite toimet inimorganismile.

Uuring näitas, et kosmilistes tingimustes kaotasid mõju kõige kiiremini paratsetamool ja antibiootikumid.

Juba varasemast oli teada, et kosmosemissioonidel on probleeme ravimite säilitamisega. Ravimid on loodud selliselt, et need säilivad kõige paremini Maa oludes, mitte kosmoses.

Pikematel missioonidel olevad astro- ja kosmonaudid vajavad efektiivsemaid ravimeid. Nüüd püütakse leida viise, kuidas ravimid säiliksid ka kosmoses.

NASA katse seisnes selles, et neli kastitäit erinevaid ravimeid saadeti Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS). Neli identse sisuga kasti jäi aga Lyndon Johnsoni uurimiskeskuse tingimustesse.

Hiljem toodi ISSi ravimid Maale tagasi. Kastides olnud ravimeid võrreldi. Uuring näitas, et kosmoses ei säilinud ravimid nii hästi kui Maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles