Video: kas Elizabeth II loobub troonist ja teeb prints Charlesi regendiks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti prints Charles
Briti prints Charles Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Kinnitamata andmetel valmistub Briti kuninganna Elizabeth II troonist loobuma, et anda see üle Walesi prints Charlesile, kellest saab regent ehk monarhi ülesannete täitja. 

91-aastane kuninganna olevat võimuesindajatele öelnud, et tema on küll veel valitseja, kuid ta tahab oma vanimale pojale trooni üle anda oma eluajal, edastab The Sun.

Elizabeth II
Elizabeth II Foto: Ron D'Raine/AP/Scanpix
Briti prints Charles
Briti prints Charles Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Briti õukonnaeksperdi Robert Jobsoni teatel rääkis ta mitme Elizabeth II lähikondlasega, kes kinnitasid, et kuninganna plaanib trooni üleandmist järgneva nelja aasta jooksul.

Elizabeth II
Elizabeth II Foto: Carl Court/AFP/Scanpix

Jobsoni sõnul ütles kuninganna lähikondlane talle: «Tema majesteet kuninganna Elizabeth II astub samme, et trooni üleandmine kulgeks sujuvalt. Kuna kuninganna on juba eakas, siis on loomulik, et ta tegeleb trooni üleandmise küsimusega».

Seda saab teha 1937. aasta regendiseaduse alusel, mis sätestab, et valitseja võib halva tervise või mingite teiste probleemide ilmnedes anda võimu üle troonipärijale, kellest saab regent. Kuningaks või kuningannaks saab regent alles pärast eelmise valitseja surma.

Prints Charlesi esindajad ei ole kommenteerinud kuninganna väidetavat troonist loobumise ja Walesi printsi regendiks, mitte kuningaks nimetamise plaani.

Kuninganna Elizabeth II krooniti 1953. aastal ning nüüdseks on ta kõige kauem Briti troonil olnud monarh.

Elizabeth II 1952. aastal
Elizabeth II 1952. aastal Foto: PA/PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Kuninganna abikaasa, Edinburghi hertsog Philip jäi pensionile selle kuu alguses ja ei osale enam suurtel riiklikel sündmustel.

Elizabeth II ja prints Philip / MECHIELSEN LYNDON/AFP/scanpix
Elizabeth II ja prints Philip / MECHIELSEN LYNDON/AFP/scanpix Foto: AFP / Scanpix

Prints Charles ning ta pojad, prints William ja prints Harry on juba üle võtnud osa kuninganna Elizabeth II ülesandeid, olles tema esindaja nii Ühendkuningriigis kui välisriikides.

Paljud britid loodavad, et Charlesi asemel saab järgmiseks monarhiks prints William, kes on koos oma naise, Cambridge’i hertsoginna Catherine’i ja lastega väga populaarne.

Prints William, hertsoginna Catherine, prints George ja printsess Charlotte
Prints William, hertsoginna Catherine, prints George ja printsess Charlotte Foto: Dominic Lipinski/PA Wire/PA Images/Scanpix

14. novembril 1948 sündinud prints Charles (sünninimi Charles Philip Arthur George) on kuninganna Elizabeth II ja ta mehe Edinburghi hertsogi vanim laps, olles troonipärimisjärjestuses esimene.

Ta kannab ka Cornwalli ja Rothesay hertsogi tiitlit.

Prints Charles
Prints Charles Foto: Robert MacDonald/PA Wire/PA Images/Scanpix

Ta esimene abikaasa oli printsess Diana, kes sai 31. augustil 1997 Pariisis Pont d' Alma silla tunnelis autoõnnetuses vigastada ja suri hiljem haiglas. 

Printsess Diana. prints William, prints Charles (1983) / Scanpix
Printsess Diana. prints William, prints Charles (1983) / Scanpix Foto: SCANPIX

Printsi teine naine on Cornwalli hertsoginna Camilla, nad abiellusid 2005.

Prints Charles ja ta naine, Cornwalli hertsoginna Camilla
Prints Charles ja ta naine, Cornwalli hertsoginna Camilla Foto: Leon Neal/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles