Charlottesville’i ründaja endine õpetaja: ta iidoliks on Hitler

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus James Alex Fields Jr-ist
Kunstniku joonistus James Alex Fields Jr-ist Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

USAs Virginia osariigis Charlottesville’is toimus möödunud laupäeval, 12. augustil rassimi, paremäärmusluse ja vägivalla vastane demonstratsioon, milles hukkus noor naine ja vigastada sai ligi 20 inimest.

Politsei teatel sõitis 20-aastane Ohiost pärit James Alex Fields Jr protestijate sekka, tappes 32-aastase Heather Heyeri, edastab The Independent.

Virginia Charlottesville'i rünnakus hukkunud Heather Heyer
Virginia Charlottesville'i rünnakus hukkunud Heather Heyer Foto: Courtland Wells/AP/Scanpix

Endise õpetaja Derek Weimeri sõnul on Fields Jr paremäärmuslike vaadetega ja ta iidoliteks on alates teismeliseeast olnud Adolf Hitler ja teised natsijuhid.

Kunstniku joonistus James Alex Fields Jr-ist
Kunstniku joonistus James Alex Fields Jr-ist Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

«See oli juba koolis aru saada, et ta on sisse võetud natsimist ja kummardab Adolf Hitlerit, olles valgete ülemvõimu pooldaja,» lisas Weimer.

Adolf Hitler 1940
Adolf Hitler 1940 Foto: Personalities/Scanpix

Fields Jr kunagiste koolikaaslaste teatel oli ta seisukohal, et inimeste hävitamine koonduslaagrites oli õigustatud ja seal toimusid õiged asjad. 

Turvakaamera videotel on näha, kuidas halli värvi masin sõidab rahumeelsete protestijate sekka ning ehmunud ja paanikas inimesed üritavad auto rataste alt pääseda.

Virginia politsei teatel saabus Fileds Jr Charlottesville’i, et osaleda valgete ülemvõimu propageeriva liikumise Unite the Right sündmusel. See korraldati, et protestida Charlottesville’i võimude otsuse vastu viia kodusõja aegse lõunaosariikide kindrali Robert Lee kuju linna südamest kaugemale.

Valgete ülevõimu protestisündmusega samal ajal protestisid paremäärmusluse ja neonatside vastased ning kahe leeri liikmete vahel tekkisid kokkupõrked, milles oli vigastatuid.

USAs Virginia osariigis asuvas Charlottesville'i linnas puhkesid kokkupõrked paremäärmuslaste ja rassismi vastu protestinute vahel.
USAs Virginia osariigis asuvas Charlottesville'i linnas puhkesid kokkupõrked paremäärmuslaste ja rassismi vastu protestinute vahel. Foto: Michael Nigro/Michael Nigro/Sipa USA/Scanpix

Fields Jr sõnas pärast kinnivõtmist, et tal ei ole advokaadi palkamiseks raha.  Ta osales eilsel kohtuistungil video vahendusel, olles vanglas. Kohus ei võimaldanud talle kautsjonit ning talle esitati süüdistus tahtlikus tapmises.

Kunstniku joonistus James Alex Fields Jr ja kohtust
Kunstniku joonistus James Alex Fields Jr ja kohtust Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Pärast vabariiklase Donald Trumpi presidendiks saamist on USAs paremäärmuslik liikumine hoogustunud, paljud paremäärmuselased peavad Trumpi «oma presidendiks».

Trumpi valitsemisega rahulolematud seevastu arvavad, et Trump ei sobi presidendiks ning tekitab oma äärmusliku suhumise ja konarliku rahvusvahelise poliitikaga USAle kahju.

USAs on seni lõhe põhja- ja lõuna vahel ning lõunaosariikides kummardatakse ikka neid ajaloolisi isikuid, kes olid orjapidamise kaotamise vastu.

Viimastel aastatel on lõunas, endise konföderatsiooni aladel, sagenenud valgenahaliste paremäärmuslaste rünnakud tumedanahalise elanikkonna vastu. Enamik tumedanahalisi on orjade järeltulijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles