Õõvastav: naiskulturisti tappis liigne kogus proteiini? (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised fitnessvõistlusel
Naised fitnessvõistlusel Foto: Alfredas Pliadis/imago/Xinhua

Arvatakse, et 25-aastase kahe lapse ema austraallanna Meegan Heffordi võis tappa liigsest valgulisandite tarvitamisest tulenev üledoos kirjutab ajakiri People. 

Intensiivseks kulturismivõistluseks valmistudes tegi naine väga palju trenni ning tarvitas suuri koguseid valgulisandeid. Tema ema olevat juba enne seda, kui ta juuni lõpus oma kodust teadvusetuna leiti, tütre tervise pärast muret tundnud, sest Meegan kurtis väsimuse ja nõrkuse üle. 

Foto: Meegan Hefford/Instagram

Pärast haiglasse toimetamist jõudsid arstid järeldusele, et naisel on uurea tsükli häired, mille tõttu ei suutnud tema keha enam valke lõhustada. See viis Meegani organismi olukorda, kus toimus ammooniumi kuhjumine ning vedeliku liigne kogunemine tema ajus. Kahjuks ei tulnud naine sellest välja ning päev hiljem kuujutati ta ajusurnuks.

Foto: Meegan Hefford/Instagram

Valgud on meie keha funktsioneerimiseks asendamatud. Need aitavad kõhul kauem täis püsida, trennist paremini taastuda ja soodustavad lihasmassi kasvu, kirjutab             Men´s Fitness. Samas on võimalik tarbida ka liiga palju n-ö head asja ning teha kasu asemel hoopis kahju. 

Tarbides vaid toidust saadavat valku, on küllaltki keeruline seda tervisele ohtlikus koguses saada, kuid spetsiaalsed valgulisandid nagu pulbrid, batoonid jms, milles proteiini kontsentratsioon on äärmiselt kõrge, teevad liialdamise lihtsamaks.

Kui keskmise aktiivsusega naine vajab päevas umbes 50-60g valku, siis spordimaailmas leviva proteiinikultuse tagajärjel võtavad osad treenijad kordades rohkem arvates, et mida rohkem nad tarbivad, seda paremad on ka tulemused. Reaalsuses võib see viia aga neerukahjustuse, vedelikukaotuse ja arvatakse, et isegi vähi tekkeni. Nii, et ikka mõistlikkuse piires!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles