Video: Ku Klux Klani juhi arvates oli protestija Heather Heyer oma surma ära teeninud (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heather Heyeri mälestamine
Heather Heyeri mälestamine Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

USA valgete ülemvõimu propageeriva rühmituse Ku Klux Klan liidri Justin Moore’i sõnul oli Charlottesville’i vasakpoolne protestija, valgete natsionalistide vastu välja astunud Heather Heyer oma surma ära teeninud.

32-aastane Heyer oli nende sadade inimeste seas, kes möödunud nädalalõpul protestisid paremäärmuslaste kokkusaamise vastu, edastab The Independent.

Heather Heyer
Heather Heyer Foto: Handout ./REUTERS/Scanpix

Heyeri ja temaga sarnaselt mõtlevate inimestet protesti katkestas 20-aastane Ohio neonats James Alex Fields Jr, kes sõitis autoga rahva sekka. Heyer hukkus ja ligi 20 inimest sai vigastada.

James Alex Fields Jr. / AP/SCANPIX
James Alex Fields Jr. / AP/SCANPIX Foto: AP/Scanpix

Charlottesville’i politsei arreteeris Fieldsi ja talle esitati süüdistus tahtlikus tapmises. Teda hoitakse Virginia osariigi suurimas vanglas.

Ku Klux Klani juhil Justin Moore’il on hea meel, et Heyer hukkus, sest tema arvates võitles see naine vale asja eest.

«Olen rahul, et see tüdruk suri ja temasarnased said vigastada. Nad on kamp kommuniste, kes protestisid vaba sõna vastu ja mul on üsna ükskõik, et nad kannatada said,» teatas Ku Klux Klani liider.

Moore’i arvates jätkuvad USAs sellised valgete rahvuslaste vastased protestid ja tulevikus võivad need olla senistest verisemad.  

«Valged on tüdinenud USAs kehtivast kaksikmoraalist, mille taga on kontrollitud meedia. Seega on ka tulevikus oodata veel vastuolusid ja kokkupõrkeid. Meil on õigus oma seisukohti väljendada ja vasakpoolsed ei saa seda keelata,» nentis valgete ülemvõimu eest võitleja.

Sotsiaalmeedias kritiseeriti Ku Klux Klani juhi sõnavõttu, milles ta rõõmustas Heyeri surma üle.

«Sel mehel ei ole au ega häbi, rääkimata südametunnistusest. Ta on kõikide hukkamõistu ära teeninud,» teatasid kritiseerijad.

Heather Heyeri toetajad
Heather Heyeri toetajad Foto: Julia Rendleman/AP/Scanpix

Möödunud nädalalõpul kogunesid Virginias Charlottesville’is neonatsid, skinhedid ja Ku Klux Klani liikmed, kes näitasid militaaratribuutika abil oma jõudu ja hüüdsis rassistlikke slõuganeid.

USAs Virginia osariigis asuvas Charlottesville'i linnas puhkesid kokkupõrked paremäärmuslaste ja rassismi vastu protestinute vahel.
USAs Virginia osariigis asuvas Charlottesville'i linnas puhkesid kokkupõrked paremäärmuslaste ja rassismi vastu protestinute vahel. Foto: Michael Nigro/Michael Nigro/Sipa USA/Scanpix

Nende vastu astusid välja rassismi ja paremäärmusluse vastased, kelle arvates oli selline kogunemine kohatu. Toimusid kokkupõrked, millesse tuli politseil sekkuda.

Lisaks neonatside vastu protestinud Heyerile hukkus kaks politseinikku, kes helikopteriga alla kukkusid.

Charlottesville'is hukkunud Heather Heyer
Charlottesville'is hukkunud Heather Heyer Foto: JUSTIN IDE/REUTERS/SCANPIX

Ku Klux Klani endine juht David Duke võttis samuti sõna teatades, et vasakäärmuslased ehmatasid rahva sekka sõitnud Fieldsi.

«Võimalik, et valgete rahvuslaste marsil osalenud noormees sattus paanikasse kui nägi vihast ja karjuvat vasakpoolset rahvamassi. Paanikas inimene võib teha valesid asju. Nii vist temaga juhtuski,» teatas Duke.

USA presidendi Donald Trumpi sõnul on juhtunul kaks poolt, ei saa süüdistada ainult ühte või teist poolt.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Kriitikute arvates on USA president varjatult neonats, kuna tema sümpaatia oli suunatud paremäärmuslastele, mitte rassismi ja paremäärmusluse vastu protestijatele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles