Charlottesville'i vägivalda illustreerinud foto pärineb Ateena 2009. aasta protestist? (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Virginia Charlottesville'i vägivalda illustreerinud foto, mis tõenäoliselt on tehtud 2009 Kreekas Ateenas
USA Virginia Charlottesville'i vägivalda illustreerinud foto, mis tõenäoliselt on tehtud 2009 Kreekas Ateenas Foto: twitter.com

USAs Virginia osariigis Charlottesville’is lahvatas möödunud nädalavahetusel valgete ülemvõimu pooldajate ja nende vastaste vahel konflikt ning hukkus kolm inimest.

Uudisteagentuuri AP teatel illustreerisid meedia ja sotsiaalmeedia Charlottesville’is toimunut paljude fotode ja videotega, kuid üks foto tõusis eriti esile.

Pildil on näha nuiaga meest, kes kannab musta nahkjakki kirjaga Antifa, peksmas kukkunud märulipolitseinikku.

USA Virginia Charlottesville'i vägivalda illustreerinud foto, mis tõenäoliselt on tehtud 2009 Kreekas Ateenas / Twitter.com
USA Virginia Charlottesville'i vägivalda illustreerinud foto, mis tõenäoliselt on tehtud 2009 Kreekas Ateenas / Twitter.com Foto: twitter.com

USA president Donald Trump võttis viimase aja vägivalla teemal sõna, tekitades kriitikalaviini, kuna ta sümpaatia kaldus paremäärmuslaste poolele.

«Sellele vägivallal on kaks osapoolt, ei saa süüdistada ainult parempoolseid. Vasakpoolsed muutusid vägivaldseks, saabudes nuiade ja kurikatega parempoolsete rahumeelset sündmust takistama. Kas neil on probleem? Minu silmis kindlasti on,» sõnas Trump.

Trumpi toetaja Scott Presler postitas sotsiaalmeediasse pildi, mis pidi näitama vasakpoolsete ja rassismivastaste vägivaldsust.

AP teatel on tegemist fotoga, mis tehti 2009. aastal Kreekas Ateenas politseivastasel protestil, kuid seda on töödeldud.

Antifa logo lisati demonstrandist kurikamehe jakile fotošoppimise teel. Lisaks eemaldati kreekakeelseid silte. 

End antifašistlikuks nimetav Antifa koosneb vasakäärmuslastest, kes võitlevad ühiskonna ebaõiguse ning rassismi, seksismi ja antisemitismi vastu.

Antifa juured on 1930. aasta Saksamaa Antifaschistische Aktion liikumises.  adolf Hitler keelas 1933. aastal selle liikumise, kuid see asutati uuesti 1980. aastatel, kui neonatsid muutusid aktiivseks.

Getty Images teatel on neil see foto olemas, selle tegi 2009. aastal fotograaf Milos Bicanski ning sellel on näha Kreeka noorte kokkupõrkeid märulipolitseiga.

Kreeka noorte 2009. aasta mässu põhjustas 15-aastase Alexandros Grigoropoulose mahalaskmine politsei poolt Ateena kesklinnas 2008. aasta detsembris. 

2010. aastal anti kaks Grigoropoulose juhtumiga seotud politsenikku kohtu alla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles