Arnold Schwarzenegger kinkis Simon Wiesenthali keskusele 100 000 dollarit (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger Foto: NOBERT SCANELLA/imago/PanoramiC/scanpix

Austria päritolu Hollywoodi näitleja ja kunagine California kuberner Arnold Schwarzenegger kinkis antisemitismi ja rassismi vastu võitlevale Simon Wiesenthali keskusele (Simon Wiesenthal Center) 100 000 dollarit.

Schwarzenegger teatas Facebookist, et ta  tegi sellele sihtasutusele rahalise annetuse Virginias Charlottesville’i möödunud nädalal lahvatanud paremäärmuslaste ja nende vastu protsetinute kokkupõrkeid silmas pidades.

USAs Virginia osariigis asuvas Charlottesville'i linnas puhkesid kokkupõrked paremäärmuslaste ja rassismi vastu protestinute vahel.
USAs Virginia osariigis asuvas Charlottesville'i linnas puhkesid kokkupõrked paremäärmuslaste ja rassismi vastu protestinute vahel. Foto: Michael Nigro/Michael Nigro/Sipa USA/Scanpix

Charlottesville’is toimus neonatside, skinhedide ja Ku Klux Klani liikmete kogunemine, mille vastu avaldasid rassismivastased protesti.

Ohiost pärit 20-aastane paremäärmuslane James Alex Fields Jr sõitis autoga protestijate sekka, tappes 32-aastase Heather Fieldsi ja vigastades ligi 20 inimest.

Virginia Charlottesville'i rünnakus hukkunud Heather Heyer
Virginia Charlottesville'i rünnakus hukkunud Heather Heyer Foto: Courtland Wells/AP/Scanpix

Politsei arreteetris Fieldsi, keda süüdistatakse Heyeri mõrvas.

Schwarzeneggeri sõnul on tal varasemast kokkupuuteid Simon Wiesentali keskusega, mis kannab kuulsa natsijahtija nime.

Schwarzeneggeri teatel tundis ta holokausti üle elanud juudi soost Austria arhitekti Wiesenthali isiklikult.  Wiesenthal suri 20. septembril 2005 Viinis olles 97-aastane.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger Foto: NOBERT SCANELLA/imago/PanoramiC/scanpix
Simon Wiesenthal
Simon Wiesenthal Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix

«Need niinimetatud valged natsionalistid peaksid olema õnnelikud, et neil on õigus elada riigis, kus nad saavad näidata ilma tagakiusamiseta oma äärmuslikke ja inimvaenulikke vaateid. Meil teistel tuleb igasugused äärmusilmingud ja rünnakud hukka mõista ning tulevikus tolerantsemad olla,» teatas Terminaatorina tuntud näitleja.

Schwarzenegger edastas rassistidele ja neonatsidele otsesõnalise sõnumi.

«Minu sõnum on otsekohene, te ei võida kunagi. Meie, paremäärmusluse vastased oleme tugevamad ja meie sõnum on positiivne. Valget Ameerikat ei ole olemas, on vaid üks kompaktne USA. Te ei sündinud koos vihase suhtumisega, mis tähendab seda, et vihast ja vihkamisest on võimalik vabaneda. Tuleb areneda ja kasvada. Loodan, et alustate muutustega enne, kui on hilja,» teatas staar.

Simon Wiesenthali keskus asutati 1977. aastal, selle sihtasutuse peakorter asub USAs Los Angeleses. Keskus tegeleb natsionaalsotsialistidest sõjakurjategijate jälitamisega, holokausti teemadega, antisemiitlike grupeeringute vastase tegevuse ja holokausti tutvustamisega noorte põlvkondadele.   

Keskuse lehekülje kohaselt on nende prioriteediks juutide õiguste kaitsmine, kuid nad tegelevad ka nende inimõiguste teemadega, mis ei puuduta otseselt juute. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles