Iisraeli uueks turismiatraktsiooniks on terrorivastane treeninglaager

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caliber 3 poolt läbi viidav treeninglaager Iisraelis
Caliber 3 poolt läbi viidav treeninglaager Iisraelis Foto: SCANPIX

Iisraelist leiab arhitektuurihuviline Bauhaus-stiilis majad, puhkaja valge liivaga rannad ja huvitava ujumiskoha otsijad väga soolase Surnumere. Teiste atraktsioonide sekka on aga lisandunud ka võimalus lasta tulirelvast, võtta osa lavastatud terroriaktist ning saada kohalikelt veteranidelt rohkem teada võitluskunstide kohta.

Viimaseid ebatavalisi kogemusi pakub Iisraelis organisatsioon nimega Caliber 3, mis kirjeldab end kui riigi juhtivat terrorismivastase ning turvalisuse tagamise treeningu akadeemiat, vahendab The Telegraph.

Caliber 3 asutas 2003. aastal kolonel Sharon Gat, kes kuulus varasemalt Iisraeli kaitseväkke ning soovis hakata pakkuma spetsiaalselt turistidele välja töötatud teenust, mille abil saavad kliendid ülevaate ning kogemuse enesekaitse võimaluste ja ellujäämisoskuste kohta.

Turistide jaoks korraldatav terrorismivastane õppus Iisraelis. / Scanpix
Turistide jaoks korraldatav terrorismivastane õppus Iisraelis. / Scanpix Foto: SCANPIX

Külastajatel on võimalik võtta erinevaid kursuseid, sealhulgas kahetunnine «Laskmisseiklus», kus õpitakse käsitsema lahingvintpüsse ja snaiperrelvi, või kahepäevane «Ellujäämine ja navigeerimine» programm, mille käigus treenitakse keerulistes tingimustes, et õppida põhilisi ellujäämisoskusi. Turistid saavad õppida ka Krav Maga enesekaitset, mille on välja arendanud iisraellased. Õpetus on segu poksist, judost ja karatest.

Õppused on turistide seas järjest populaarsemad. / Scanpix
Õppused on turistide seas järjest populaarsemad. / Scanpix Foto: SCANPIX

Atraktsiooni puhul on hakatud lavastama ka terroriakte, milles osalejad peavad näiteks turul olevat potentsiaalset ründajat jälgima ning ta kahjutuks tegema.

Treeningpaik asub Jeruusalemmast 24 kilomeetrit eemal Efratis, Iisraeli asulas Jordani läänekaldal. Rahvusvahelise seaduse kohaselt on Iisraeli asulad selles piirkonnas illegaalsed, riigi valitsus aga ei nõustu selle seisukohaga.

Caliber 3 on kerinud juba aastaid üles pingeid naabruses asuvates Palestiina külades, kus kohalikud on süüdistanud organisatsiooni kasu lõikamises Palestiina ja Iisraeli vahelise konflikti pealt. Efratist kaheksa kilomeetri kaugusel paiknevas Palestiina külas Al-Masaras on isegi väidetud, et treeningute korraldaja näitab palestiinlasi halvas valguses.

«Elanikud, kes seda firmat juhivad, külvavad turistide seas hirmu (palestiinlaste ees) ja külastajad levitavad seda edasi, kui nad naasevad oma kodumaale,» rääkis kohalik õpetaja Mohammed Burjieh.

Siiani on laagrites osalenud kõige rohkem Ameerikast pärit turiste. / Scanpix
Siiani on laagrites osalenud kõige rohkem Ameerikast pärit turiste. / Scanpix Foto: SCANPIX

Caliber 3 sõnul pakuvad nad ainult võimalust õppida ennast ning teisi kaitsma keerulistes olukordades. «Treeningu eesmärgiks pole inimestele õpetada, kuidas tulistada, vaid panna nad aru saama, mida me siin Iisraelis teeme, et terrorismiga võidelda,» sõnas endine snaiper ning Iisraeli politseiüksuse liige Eitan Cohen. «Me peame oskama kaitsta tsiviilisikuid ilma, et unustaksime oma moraalsed väärtused,» lisas mees.

Atraktsiooni külastab aastas ligi 25 000 inimest, kes tulevad peamiselt Ameerikast, aga ka Kanadast ja Venezuelast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles