Kuidas natside üle nalja visata?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlottesville, 13. august
Charlottesville, 13. august Foto: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Ameerika Ühendriikides Charlottesville´is sai eelmise nädala paremäärmuslaste marsi käigus surma üks ja vigastada kümneid inimesi. See sündmus on paljudes tekitanud tunde: kuidas selliste vägivaldsete seisukohtadega võidelda?

Saksamaa linna Wunsiedeli asukad on tulnud küllaltki humoorikale ideele, vahendab New York Times

Neo-natsid Wunsiedelis marssimas. Michael Trammer / Pacific Press
Neo-natsid Wunsiedelis marssimas. Michael Trammer / Pacific Press Foto: Michael Trammer/Pacific/SIPA/Michael Trammer/Pacific/SIPA

Tšehhi piiril asuv linn aastaid pidanud tegelema ebameeldivate külalistega. Nimelt on Wunsiedeli linnas sündinud ja maetud Adolf Hitleri asetäitja Rudolf Hess ning igal aastal on neo-natside hordid marssinud läbi linna, et oma iidolile austust avaldada.

 Adolf Hitler koos Rudolf Hessiga. SCANPIX
 Adolf Hitler koos Rudolf Hessiga. SCANPIX Foto: /AP

Linna ametnikud üritasid probleemi lahendada 2011. aastal kaevates üles Hessi säilmed ja eemaldades tema hauakivi. Marsid aga jätkusid. Nii proovitigi 2014. aastal uut lähenemist - humoorikat õõnestustaktikat.

Kampaania Rechts Gegen Rechts (parempoolsed parempoolsete vastu) muutsid marsi eneseparoodiaks. Nimelt annetasid kohalikud elanikud ja ettevõtted iga neo-natside sammutud meetri eest 10 eurot programmile, mis aitab inimestel paremäärmuslikest gruppidest lahkuda.

Humoorikas ja värvikirev kampaania paremäärmuslaste vastu.
Humoorikas ja värvikirev kampaania paremäärmuslaste vastu. Foto: FRICKE/AFP

Üritusest sai liba-spordiüritus. Teedele joonistati stardi- ja finišijooned, tee äärtesse kogunesid inimesed naeruvääristavate siltidega ja n-ö raja lõpus tänati osalejaid nende panuse eest natsivastasesse kampaaniasse. 

Sarnased üritused on jõudnud paljudesse Saksamaa linnadesse, aga ka Rootsi. 

Charlottesville´i valguses on kolme aasta tagused sündmused taas kõneainet pakkumas. Paljud eksperdid leiavad, et selline lähenemine on hea alternatiiv protestidele, mis võivad kujuneda vägivallaks vägivalla vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles