Põliselanikud: kapten James Cook ei avastanud Austraaliat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Cooki kuju Sydneys Hyde Parkis
James Cooki kuju Sydneys Hyde Parkis Foto: imago stock&people/imago/imagebroker/Scanpix

Austraalia põliselanikke aborigeene ühendav nõukogu pöördus Sydney linnavalitsuse poole, kuna kapten James Cooki mälestusmärgil oleva teksti kohaselt avastas see inglasest meresõitja Austraalia.

Põliselanike sõnul eirab Hyde Parkis asuv mälestusmärk fakti, et Austraalia oli inimeste poolt asustatud kümneid tuhandeid aastaid enne Cooki ja eurooplaste saabumist, edastab The Guardian.

Maal, mis kujutab James Cooki / wikipedia.org
Maal, mis kujutab James Cooki / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Pärismaalasi vihastab tekstis eelkõige lause: «See territoorium avastati 1770» ja nad nõuavad selle eemaldamist ja asendamist  ajalooliselt õigema tekstiga.

Nende sõnul võib kuju alles jääda, sest James Cook tõesti seilas Austraaliasse, kuid «vale tuleb asendada tõega».

Austraalia aborigeenid
Austraalia aborigeenid Foto: Topography/Scanpix

«Austraalia peaminister Malcolm Turnbull sõnas, et pärismaalasi ja nende pärandit austatakse. Kuid miks siis väidab mälestusmärgil olev tekst, et enne 1770. aastat ei olnud Austraalias mitte kedagi ehk pärismaalasi ei eksisteerinud?» küsis kanali ABC pärismaalastest rääkiva saate «Indigenous» saatejuht Stan Grant.

Austraalia meedia arvates on Austraalia liikumas USAga samas suunas. Ameerika Ühendriikides on hakatud eemaldama kodusõja aegsetele kangelastele pühendatud kujusid, kuna neid peetakse rassismi ja valgete ülemvõimu ilminguks.

Austraalia pärismaalased peavad Euroopast saabunuid oma maa anastajateks ja enda orjastajateks. Seega on nad mälestusmärkide vastu, mis kujutavad kuulsaid kolonistidest eurooplasi.

Austraalia aborigeenid tegemas «sõjamaalingut»
Austraalia aborigeenid tegemas «sõjamaalingut» Foto: Topography/Scanpix

Sydney linnavalitsuse liikme Jess Scully arvates ei vii ühe kuju pärast tekkinud kultuuri- ja sõnasõda mitte kuhugi, vaid tekitab lisaprobleeme.

Sydney, pildil kuulus ooperiteater
Sydney, pildil kuulus ooperiteater Foto: imago stock&people/imago stock&peopleScanpix

Scully sõnul saab olukorra lahendada, kui seni tähelepanuta jäänud aborigeenid saavad mälestusmärgi, millel neid on kujutatud kui Austraalia algasukaid.

Austraalia ajaloolase Keith Windschuttle’i arvates ei peaks Sydney mälestusmärgil olevat kirjutist muutma, kuna on fakt, et kapten Cook avastas 1770 Euroopa jaoks Austraalia.

«Cook oli esimene, kes seilas Austraalia idaranniku vetes ja uuris rannikut ehk teda saab selle ala avastajaks pidada. Cook seilas nelja kuu jooksul nüüdsest Port Hicksist Yorki poolsaareni, samas kaardistades ala. Pärismaalased ei teinud seda,» nentis ajaloolane.

Scully arvates peaks Cooki mälestusmärgil oleva teksti muutmise andma pärismaalaste organisatsiooni otsustada, seda ei peaks tegema mõni valge ametnik.

James Cook [džeimz kukk] (27. oktoober 1728 Yorkshire, Marton – 14. veebruar 1779 Hawaii) oli Briti meresõitja, kartograaf ja maadeavastaja.

Ajaloolistel andmetel oli Cook iseõppija, omandades kõik kaugeteks meresõitudeks vajalikud oskused.

Ta sai tuntuks kolme ümbermaailmareisiga, mis toimusid ajavahemikul 1768 – 1779. Inglasest kapten uuris Vaikse ookeani saari, Põhja-Ameerika rannikut ja Austraalia idarannikut.

James Cooki kuju Sydneys Hyde Parkis
James Cooki kuju Sydneys Hyde Parkis Foto: imago stock&people/imago/imagebroker/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles