Video: maailma vanima mehe tiitli kandidaat: olen elanud nii kaua tänu raskele tööle ja elu nautimisele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francisco Núñez Olivera
Francisco Núñez Olivera Foto: gerontology.wikia.com

Üle kahe nädala tagasi suri 113 aasta ja 330 päeva vanusena holokaustis ellu jäänud Poola päritolu juut Yisrael Kristal, kes kandis pikka aega maailma vanima mehe tiitlit.

Nüüd loodab Guinnessi rekordite raamatult ja rahvusvaheliselt gerontoloogiaühingult selle tiitli saada 112-aastane hispaanlane Francisco Núñez Olivera, kes on sündinud 13. detsembril 1904. aastal Lääne-Hispaanias Extremaduras Badajozis, edastab The Local.

Francisco Núñez Olivera
Francisco Núñez Olivera Foto: gerontology.wikia.com
Yisrael Kristal
Yisrael Kristal Foto: SHULA KOPERSHTOUK/AFP/Scanpix

Oliveral on neli last, üheksa lapselast ja 15 lapselapselast.

Ta abikaasa suri 1988. aastal ja ta on matnud ka oma kaks poega, kuid ta 81-aastane tütar Maria Antonia ja 78-aastane tütar Milagros on seni elus.

Hispaanlase teatel on tal aidanud nii vanaks elada neli asja, head geenid, raske põllutöö, tervislik toit ja igapäevane klaasitäis punast veini.

Mehe vend Luis on 95-aastane ja õde Jacoba on 93-aastane ehk selles peres on pikaealisuse geenid.

Olivera oli kümneaastane kui 1914. aastal lahvatas Esimene maailmasõda, 1920. aastatel võitles ta Marokos berberite vastu ja Teise maailmasõja ajal oli ta juba keskealine. 

Mehe tütarde sõnul on nende isa elanud nii vanaks ka selle tõttu, et ta on kogu aeg olnud oma kodukohas, ta on olnud enda peremees, ta ei ole riiuhimuline ja on osanud nautida elu.

«Ta elu on kulgenud kodu, põllu, loomade ja kohaliku kõrtsi vahel, lisaks suhtlemine sõpradega,» teatasid tütred.

Olivera kogu elu toitunud võrdlemisi tervislikult, süües eelkõige liha, teraviljatoite ja köögivilju. Mehe menüüs on mitmeid piimatooteid, jogurtit ja nüüd ka seedimist soodustavat Actimeli.

Hispanlase teatel tehti talle neeruoperatsioon kui ta oli 90-aastane, kae eemaldamise operatsioon kui oli 89 ja eesnäärme operatsioon kui oli 108-aastane.

Olivera teatel ei ole tal mitte kunagi olnud luumurde ega kõrget või madalat vererõhku.

Mees pidi Hispaania kodusõja ajal 1930. aastatel oma dokumendid põletama, kuid arhiiviandmete abil saab ta oma vanust tõestada.

Hispaanlaste eluiga on maailmas üks pikemaid, arstide ja toitumisekspertide teatel aitab sellele kaasa Vahemere dieet.

Hispaanias elab ka maailma kõige vanema naise tiitlit kandev Ana Vela Rubio, kas sai möödunud aasta oktoobris 115-aastaseks.

Maailma kõige vanem elusolev inimene on 10. märtsil 1900 sündinud jamaicalanna Violet Brown, kes on 117-aastane.

Violet Brown
Violet Brown Foto: Raymond Simpson/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles