Pildid ja video: maasai sõdalased kriketit mängimas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keenias on hakanud maasai hõimu sõdalased mängima kriketit, neil on oma tippmeeskond Maasai Cricket Warriors, mis lisaks spordile tegeleb ka keenialaste harimisega ja tõstab teadlikkust ühiskonna probleemidest.

Maasai sõdalased korraldavad koos kriketivõistlustega sotsiaalkampaaniaid, mille eesmärgiks on võidelda naiste ümberlõikamiste, tüdrukute varajase abiellumise ning HIV ja aidis leviku vastu, edastab AFP.

Maasai sõdalased mängivad kriketit
Maasai sõdalased mängivad kriketit Foto: CARL DE SOUZA/AFP/Scanpix

Sõdalased on võtnud käsile ka liigse alkoholitarbimise, salaküttimise ja koduvägivalla teema ning nende sõnul on läbi spordi lihtsam infot edastada ja eeskujuks olla.

Maasai sõdalased mängivad kriketit
Maasai sõdalased mängivad kriketit Foto: CARL DE SOUZA/AFP/Scanpix

Maasai sõdalased puutusid kriketiga esmakordselt kokku 2007. aastal, nende esimest mängu 2009 kajastati laialdaselt. 2012. aastal pääsesid nad esmakordselt Lõuna-Aafrika Vabariigi Kaplinna kriketiturniirile, 2013. aastal mängisid nad turniiril väga edukalt ning neist tehti 2015. aastal dokumentaalfilm.

Maasai sõdalastele tutvustas kriketit lõuna-aafriklannast  antropoloog ja ahviuurija Aliya Bauer, kes soovis neid sõdalasi ja nende kultuuri uurida. Ta tõi kaasa kriketivarustuse ja tutvustas maasaidele selle spordimängu reegleid.

Maasai sõdalased mängivad kriketit
Maasai sõdalased mängivad kriketit Foto: CARL DE SOUZA/AFP/Scanpix

Maasaide kriketimeeskonna kapteni Sonyaga Ole Ng’aisi teatel sai tema ja ta kaaslased kriketi üsna kiirelt selgeks, tundus et neil on see mäng veres.

«Oleme karjakasvatajad, elame looduses. Peame arvestama metsloomadega ja olema valvel, et neid õigel ajal karjast eemale ajada, visates näiteks kivi või oda nende suunas. Peame ka ennast kaitsma ja ohu korral kiiresti reageerima. Seega on täpsust ja kiirrereageerimist nõudvad mängud just meie jaoks,» selgitas meeskonna kapten.

Maasai sõdalased mängivad kriketit
Maasai sõdalased mängivad kriketit Foto: CARL DE SOUZA/AFP/Scanpix

Maasaid on Edela-Keenias ja Kirde-Tansaanias Kilimanjaro mäest loodes elav rahvas,keda on natuke alla ühe miljoni.

Maasaide nimetuses tähendab  «maa» maad ja «sai» rahvast, mis tähendab, et nad on maarahvas.

Nad räägivad maasai keelt, mis on kõige lõunapoolsem niiluse-sahara keeltest.

Kriket on pesapallisarnane sportmäng, mis on eriti populaarne Suurbritannias ja Rahvaste Ühenduse maades.

Seda mängivad kaks 11-liikmelist võistkonda kõva rusikasuuruse palli ja puust kurikatega avaral ringjal muruplatsil, mille keskel on väiksem, umbes 20 meetri pikkune ribakujuline kõva ja lame väljak.

Väljaku kummaski otsas asub puuvaiadest värav. Mängija ühest meeskonnast (söötja) viskab palli ühest väravast teise. Mängija vastasmeeskonnast (lööja) proovib kurika abil hoida ära palli lendamise vastu väravat.

Määratud on kindel arv lubatud pallisööte, mis määravad ära ka mängu kestuse. Kohtumise võidab see meeskond, kes on kogunud enam jookse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles