Galerii: hispaanlased pidasid omapärast tomatisõda

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus Hispaanias Valencia lähistel Bunoli linnakeses iga-aastane La Tomatina toidufestival, kuhu kogunes tuhandeid inimesi, kes pidasid maha hiiglasliku tomatisõja.

Maailma suurima toidusõja raames visatakse tänavatele ja üksteise suunas rohkem kui saja tonni jagu üleküpsenud tomateid. Enne 2013. aastat võisid tänavatele koguneda kõik soovijad ning nii oli pealtvaatajaid ja osalejaid sageli rohkem kui 50 000.

Alates 2013. aastast müüakse üritusele aga pileteid, mistõttu saab nüüd korraga tomatisõda pidada 20 000 inimest. Väikese linna äratab see endiselt ellu, sest tavapäraselt elab Bunolis kõigest 9000 hispaanlast.

Festivali alguses sõidavad suured veoautod kell 11 hommikul linna keskväljakul. Kuigi traditsiooniliselt peaks festival algama alles siis, kui üks julge on roninud kahekorruselise maja kõrguse posti otsa, siis nüüd seda enam ära ei oodata ja sõda võib alata, kui pritsitakse veekahuritest vett.

Toidusõda kestab tunni ja pärast seda ei tohi tomateid enam loopida. Koristamisel tulevad appi tuletõrje autod, kes tomatid lihtsalt minema uhuvad. Tomatid tuuakse Extremadurast, sest seal on nad odavamad.

Festivalile ei tohi kaasa võtta pudeleid või teisi kõvasid esemeid, sest nad võivad osalejaid vigastada. Samuti ei tohi teisi inimesi riietest tirida. Enne tomati viskamist tuleb seda käes veidi pigistada, et löök ei oleks valus. Lisaks soovitavad korraldajad selga panna riided ja jalanõud, mida ei ole kahju hiljem ära visata. Kaasa palutakse haarata ka ujumisprillid, et vältida tomati silma sattumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles