Orkaan Harvey ei suutnud murda Texase 1000-aastast tamme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Texases kasvav 1000-aastane tamm The Big Tree
Texases kasvav 1000-aastane tamm The Big Tree Foto: Wikipedia.org

Möödunud reedel USA lõunaosas asuvat Texast tabanud orkaan Harvey tõi kaasa paduvihmad ja üleujutuse ning senistel andmetel on elu kaotanud vähemalt 31 inimest.

Üleujutuse tõttu on paljud hooned ja teed vee all, kümned tuhanded inimesed on evakueeritud ja majutatud kuivematel aladel olevatesse ajutistesse majutuspaikadesse, edastab The Independent.

USA Texase osariiki pärast orkaan Harveyt tabanud üleujutused.
USA Texase osariiki pärast orkaan Harveyt tabanud üleujutused. Foto: SCOTT OLSON/AFP/Scanpix

Goose Island State Parki esindajate teatel ei suutnud orkaan ega tugevad tuuleiilid murda Rockporti lähedal kasvavat 1000-aastast tamme, mis kannab nine The Big Tree (Suur puu).

Texases kasvav 1000-aastane tamm The Big Tree
Texases kasvav 1000-aastane tamm The Big Tree Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Alates 1966. aastast on see  Quercus virginiana (virgiinia tamm) kaitse all.

Tamme ümbermõõt on 10,71 meetrit , keskmine diameeter on 3,41 meetrit, võra laius on 27,1 meetrit, kõrgus on 13,4 meetrit ning säsi uuringute kohaselt on selle tamme vanus 1000 aastat ja natuke üle selle.

Texases kasvav 1000-aastane tamm The Big Tree / wikipedia.org
Texases kasvav 1000-aastane tamm The Big Tree / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Kuni 2003. aastani oli nimetatud tamm USA suurim tamm, kuid siis sai selleks Texases Brazoria maakonnas San Bernard National Parkis kasvav San Bernard Oak, mis on suurem. Ka see virgiinia tamm säilis orkaanist hoolimata.

Looduskaitsealade ametnike sõnul viisid nad läbi 1000 veest päästmist ja üle 3000 orkaanis kodu kaotanu sai Texase parkideameti hoonetes ajutist peavarju.

Meteoroloogide teatel taandus Texast tabanud orkaan Harvey troopiliseks tormiks enne kui maabus Louisianas, kus võib maha sadada 13 – 25 sentimeetrit vihma, tuues kaasa samasugused probleemid nagu Texases. 

Üleujutus Texases. Scott Olson/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Üleujutus Texases. Scott Olson/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto: SCOTT OLSON/AFP

iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/sRcdtpluBYQ" frameborder="0" allowfullscreen>

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles