Pildid ja video: Guggenheimi muuseumis saab selle kuu keskpaigani kasutada kullast WC-potti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs New Yorgis asuva Solomon R. Guggenheimi muuseumi näituse «America» üks huvitavamatest eskponaatidest ei asu näitusesaalis, vaid WCs.

Reutersi teatel on tegemist Itaalia kunstniku Maurizio Cattela loodud 24-karaadisest kullast taiesega, mida saab vaadata ja kasutada kuni 15. septembrini.

New Yorgi Guggenheimi muuseumi kullast WC-pott
New Yorgi Guggenheimi muuseumi kullast WC-pott Foto: Kristopher McKay/AP/Scanpix

Kullast WC-pott asub muuseumi viienda korruse WCs ja seda on kasutanud rohkem kui 100 000 näitusekülastajat.

New Yorgi Guggenheimi muuseumi kullast WC-pott
New Yorgi Guggenheimi muuseumi kullast WC-pott Foto: Kristopher McKay/AP/Scanpix

Kunstniku teatel ei olnud tema eesmärgiks pakkuda tavalistele inimestele võimalust kogeda objekti, mida saab endale lubada vaid üks protsent inimkonnast, pigen irooniline viis näidata, et maailmas on tooteid, mida tegelikult vaja ei ole.

Muuseumi teatel on inimesed pidanud kuldset WCd naljakaks ja kurioosseks.

«Selle  näituse ja poti nimi on «America». Pott vihjab irooniliselt jõukusele ja lollusele. Olen aastate jooksul näinud mitmeid kunstiteoseid, mis on umbes samas stiilis, kuid mida ei saa kasutada oma põie kergendamiseks. Olen rahul, et seda kuldset potti saab,» sõnas Guggenheimi muuseumit külastanud Avital Fryman.

Veel üks külastaja Rachelyn Remz  lisas, et tema silmis on see WC-pott kõige tobedam ja naeruväärsem asi, mida ta kunagi näinud on.

«See on esimene kuldne WC-pott, mida ma näinud olen. Arvan, et see edastab sõnumi, et kui tobe mõni asi on. Ma ei saanud alguses aru, et tegemist on kasutuskõlbliku asjaga,» muigas Hayden Tobin.

Muuseumi teatel peavad inimesed kiirustama, sest seda potti saab kasutada kuni 15. septembrini. Pott pakub huvi, sest WC ukse taga on kogu aeg järjekord. 

New Yorgi Guggenheimi muuseumi kullast WC-potti kasutada soovijate järjekord
New Yorgi Guggenheimi muuseumi kullast WC-potti kasutada soovijate järjekord Foto: Kristopher McKay/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles