Narkomäed ja alkojõed: need on 5 kõige tähelepanuväärsemat narkojumalat läbi aegade!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Escobar. Kaotatud paradiis (Escobar: Paradise Lost)
Escobar. Kaotatud paradiis (Escobar: Paradise Lost) Foto: Kultuurikava.ee

1. septembril algas Netflixi sarja "Narcos" 3. hooaeg. Sari portreteerib maailmakuulsa kartelli Pablo Escobari elu, kes on läbi aegade kõige rikkam narkoärikas. Siin on tema ja nelja teise tähelepanuväärseima kurjami lugu:

Al Capone on arvatavasti kõige kuulsam Ameerika kurjategija läbi aegade. 1920ndatel, kui Ameerikas kehtis kuiv seadus, kontrollis Al Capone tohutu suurt kriminaalide impeeriumit, mis smuugeldas narkootikume ja tegeles seksikaubanduse ning hasartmängudega üle Ameerika. Kui 20ndate aastate alguses teenis Capone'i organisatsioon aastas üle 100 miljoni dollari, siis tema surmaks, 1947. aastaks hinnati tema vara suurust 1,3 miljardi dollari suuruseks.

Al Capone politseifotol / Scanpix
Al Capone politseifotol / Scanpix Foto: SCANPIX

Griselda Blanco on esimene ja ainus naine, kes pälvib koha maailma kõige rikkamate narkodiilerite nimistus. Blancot kutsuti Miami narkoäri kuningannaks, kes tegi koostööd Pablo Escobari Medellini kartelliga 1970ndatel ja 80ndatel aastatel. Griselda oli halastamatu liider, kes tellis oma valitsemise ajal vähemalt 200 inimese mõrva. Tema vara suuruseks peetakse pea 2 miljardit dollarit.

Orjuela vennad

Gilberto ja Miguel Orjuela ehk Orjuela vennad rajasid kurikuulsa Cali kartelli, mis importis kogu Ameerikas kasutatavast kanepist 70% ja Euroopas kasutatavast lausa 90%. Cali kartelli teati professionaalsuse, mitte vägivalla poolest, nagu Medellini kartelli. Nende varanduse kogusuurus oli kuni 3 miljardit dollarit.

Khun Sa

Kas mäletate stseeni filmist "Ameerika gangster", kus Denzel Washington reisib Taisse, et kohtuda maailma suurima oopiumitootjaga? See tootja oli Khun Sa. 1960ndatel läks Khun Sa koos 800-liikmelise armeega Birma džunglisse, et kasvatada oopiumit. Khun Sa varustas oopiumiga kogu maailma. Kurioosne on asjaolu, et teda ei arreteeritud mitte kunagi ning ta elas luksuslikku elu oma 5 miljardi dollariga kuni 2002. aastani, sel aastal ta suri.

El Patron ehk Pablo Escobar

Maailma kõige rikkam narkojumal läbi aegade, 30 miljardi suuruse varandusega on El Patron ehk Pablo Escobar. Kui te olete näinud filmi "Blow" või lugenud raamatuid tema elust, teate, et Pablo Escobar oli maailma suurima kokaiini organisatsiooni Medellini kartelli halastamatu juht. Oma hiilgeajal importis Pablo Ameerikasse peaaegu 80 tonni kokaiini kuus. Escobar tulistati surnuks 1993. aastal.

Escobar. Kaotatud paradiis (Escobar: Paradise Lost)
Escobar. Kaotatud paradiis (Escobar: Paradise Lost) Foto: Kultuurikava.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles