10 traditsioonilist Soome maitset, mida peab proovima (1)

Tallink
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shutterstock
Shutterstock Foto: shutterstock.com

Ehkki salmiakki ehk soolane lagrits on igale turistile tuttav, on Soomes palju omapäraseid hõrgutisi, mida lihtsalt peab proovima, nagu näiteks mustamakkara ja mämmi – head isu! Koostasime lühikese ülevaate 10 kõige tähtsamast Soome maitsest.

1.  Karjalanpiirakka – Karjala pirukad

Foto: Shutterstock

Karjala pirukad on pärit Karjalast nagu ka soomlaste rahvuseepos „Kalevala“. Traditsiooniliselt hapendamata rukkijahutainast kooriku ja odratangupudrust või kamast täidisega Karjala pirukad, mis mahuvad mõnusasti kätte ja sulavad suus, on veel tänapäevalgi Põhja-Karjalas peaaegu igapäevane toit. Tänapäeval valmistatakse Karjala pirukad kõige sagedamini rukkijahust ja riisipudrutäidisega.

2. Kalakukko – Soome traditsiooniline kalapirukas

Foto: Shutterstock

Kalakukko sarnaneb välimuselt Karjala pirukaga, kuid on suurem ja on valmistatud kalast. Enamasti täidetakse kalakukko rääbisega. Soomes öeldakse, et kalapirukas on nagu kaasapakitud eine – see sisaldab kõiki täisväärtusliku eine komponente.

 3. Grillimakkara – grillvorst

Foto: Shutterstock

Ükski Soome suvi ei möödu grillvorstita! Grillimakkara’t süüakse sinepiga ja kõrvale juuakse õlut või vett. Soomlased lihtsalt armastavad seda kombinatsiooni!

4. Ruisleipä – rukkileib

Foto: Shutterstock

Nagu eestlased armastavad ka soomlased rukkileiba! 2017. aasta algul valisid soomlased rukkileiva lausa oma rahvusroaks. Rukkileib võitis auväärse tiitli Soome 100. juubeliaasta puhul korraldatud rahvahääletusel enam kui 50 000 poolthäälega. Traditsiooniline Soome rukkileib on rõngakujuline – keskelt auguga.

5. Korvapuusti – kaneelisaiad

Foto: Shutterstock

Kuigi kaneelisaiade patent ei kuulu soomlastele, võib vabalt olla, et just Soomes valmistatakse maailma kõige maitsvamaid kaneelirulle. Kuigi tavaliselt süüakse Soome pisut eripärase kujuga kaneelirulle tassi kohvi kõrvale (soomlased on endiselt maailma suurimad kohvijoojad!), on need imemaitsvad ka külma piimaga.

6. Mustikkapiirakka – mustikapirukas

Foto: Shutterstock

Nagu Eestiski värvivad mustikad Soome metsaalused sinakaks juulis ja augustis. Siis on mustikaid metsas kohe palju! Ja kuigi ka soomlased korjavad mustikaid nii külmutamiseks kui ka moosi- ja mahlakeetmiseks, teavad nad väga hästi, et kõige parem on mustikaid tarvitada nii lihtsalt värskelt süües kui ka kodusesse pirukasse küpsetatuna. Proovi klaasi külma piimaga!

7. Silli ja uudet perunat – heeringas värske kartuliga

Foto: Shutterstock

Värsked kartulid heeringaga. Värsked kartulid värske järvekalaga ja kukeseenekastmega. Värsked kartulid kalamarjaga ehk mäti'ga. Värsked kartulid võisilma, tilli ja väikese soolaga. Soomlaste armastatud variatsioone värske kartuliga on küllaldaselt, ent kõik nad on võrdselt maitsvad!

8. Rapu – jõevähid

Foto: Shutterstock

Jõevähipidude või kraftskiva’de traditsioon pärineb algselt Rootsist, ent soomlased on selle oma naabritelt üle võtnud. Tõeline gurmee! Elegantsete ja stiilsete vähipidude hooaeg algab Soomes tavaliselt 21. juuli paiku ja kestab varase sügiseni.

9. Poronkäristys – põhjapõdralihahautis

Foto: Shutterstock

Ehk laplaste kõige tuntum roog. Värskete uuringute põhjal on poronkäristys üks tervislikumaid roogasid, mida oma taldrikule võimalik panna on. Selles on ohtralt B12-vitamiini ning oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid. Ja see on imemaitsev! Põhjapõdralihahautise kõrvale pakuvad soomlased kartuliputru, lisandiks suhkruga hõõrutud pohli või marineeritud kurki.

10. Leipäjuusto – ahjujuust

Foto: Shutterstock

Mõnusalt hamba all krudisev leibjuust on suurepärane lihtsalt snäkina nautimiseks või traditsioonilises koosluses kohvi või murakamoosiga. Koos vaniljekastmega ahjus küpsetatuna saab sellest leipäjuusto’st mõnusa magustoidu. Suvel sobib ahjujuust grillimiseks ning maitseaktsendi lisamiseks salatitele. Kuigi nii lehma-, kitse- kui ka põhjapõdrapiimast leipäjuusto on saadaval pea kõigis kauplustes, on kõige ehedam maitse ikkagi kodusvalmistatud leibjuustul – seega soovitame õiget asja otsida turult mõnelt väiketootjalt.

Loe rohkem:  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles