12 nippi, kuidas reisil kohalikke mitte vihastada

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halb turist
Halb turist Foto: Vida Press

Vahemere-äärsetes puhkusepaikades on seoses turistide hulga suurenemisega kehtestatud mitmeid piiranguid ning kohalikud avaldavad külastajate suhtes vastumeelsust. Reisibüroo Go Travel abiga panime kokku pannud väikese kontrollnimekirja, mida silmas pidades võid end kõikjal üsna kindlalt tunda.

Turistide järjest kasvava hulga ning Vahemere lõunaosa ebakindla olukorra tõttu vallutab massiturism uusi piirkondi. Kui Veneetsia on juba aastaid kannatanud ülerahvastatuse all, siis nüüd on turistid tekitamas pahameelt ka Horvaatia kuulsas Dubrovniku vanalinnas, Sloveenia rannikulinnades ja Bledi järve ääres ning mujal.

«Nad oksendavad tänavale, kusevad igal tänavanurgal, kõnnivad ringi palja ülakehaga, röögivad ja märatsevad,» kirjeldas Horvaatia puhkusesaare Hvari linnapea Rikardo Novak olukorda.

 Reisija, kes külastab kohalikke vaatamisväärsusi, ostab muuseumipileteid, õhtustab mõnes tänavakohvikus, jätab kombekohaselt jootraha ning kohtleb end ümbritsevaid inimesi ja keskkonda lugupidavalt, on kõikjal oodatud.  

1. Viisakus on universaalne

Prügi käib prügikasti alati ja igal pool. Pidutsemiseks, joomiseks ja suitsetamiseks on ettenähtud kohad ning need ei asu tänaval, pargis ega väljakul.

2. Ära pane jalgu üles

Jalgadega ja nende paljastamisega on seotud väga palju tavasid, nii et parem neid mitte liigselt demonstreerida. Jalgade lauale toetamine on aga ebaviisakas kõigis kultuurides.

3. Siseruumis võta välk maha

Välguga pildistamine siseruumides on keelatud, sest see kahjustab kunstiteoseid. Aga samal ajal on see ka lihtsalt ebaviisakas, sest ootamatu valgussähvatus võib teisi pimestada. Igal juhul on viisakam pildistada välguta.

4. Kui kahtled, võta müts peast

Pea on kombeks paljastada hümni ajal ja kirikusse sisenedes, aga liiga ei tee see kunagi. Ka muus riietuses on viisakas kohalikke tavasid jälgida. Katoliiklikes kirikutes peaksid õlad ja põlved olema kaetud, õigeusklikes maades on naistel vahel kombeks katta kinni ka juuksed. Sügavalt religioossetes piirkondades ja kindlasti moslemimaades, näiteks Egiptuses kandke allapoole põlve ulatuvat kleiti, seelikut või pükste. Nii väldite soovimatuid pilke ega riiva ka kohalike silma. Push-up-rinnahoidja, napid topid, paljas ülakeha ja muu pilkupüüdev säästke Eesti suveks.

5. Ära karju!

Lärmata on labane igas kultuuris, isegi kui oled väga-väga elevil või üritad kaugustest kutsuda kedagi väga olulist. Parem mine ise lähemale.

6. Ära mine liiga lähedale

Kui näiteks Türgis ei juhtu põsemusist ja Dubais käest kinni hoidmisest midagi hullu, siis üldiselt ei ole soovitatav avalikult kiindumust üles näidata. Eriti lubamatu on see vähem turiste võõrustavates moslemimaades, kuid inimeste privaatsfääri tuleb austada igal pool.

7. Õpi kohalikku keelt ja nooguta

Kui vähemalt proovid kohalikus keeles tere ja tänan öelda, peetakse su pingutusest lugu isegi juhul, kui su aktsent on kohutav. Kerge noogutus tänu avaldades on austuse märgiks igas kultuuris.

8. Ära näita näpuga

Seda loetakse paljudes kultuurides ebaviisakas, eriti Jaapanis. Viipa parem terve käelabaga.

9. Hoia keskkonda, milles elad ja liigud

Maakera ressursid on piiratud ning see, et oled reisil, ei anna põhjust laristamiseks. Näiteks joogivesi on väga paljudes paikades limiteeritud, ära lase sel tarbetult voolata. Keskkonnale koormavad on ka kõik väikepakendis või ühekordseks kasutuseks mõeldud tooted, muuhulgas ka nõud, niisutatud salvrätid. Mõtle läbi, mida sa tegelikult vajad!

10. Vaata, kuhu ja kuidas oma raha kulutad

Ära avalda valjuhäälselt imestust, et kõik on nii odav. Kohalike elanike jaoks ei ole need asjad tavaliselt üldse odavad. Kui võimalik, vali ostlemiseks kohalik väikepood ja söömiseks kohalik restoran, selle asemel et toetada oma rahaga võõramaiseid suurkette.

11. Austa kohalikke kombeid, muuhulgas religioosseid tavasid

Usutavad on kõige enam nähtavad moslemiriikides. Näiteks on enamasti piiratud alkoholi müük ja keelatud selle avalik tarbimine. Kui reisite ramadaani ajal, võib nii alkoholi kui ka toiduvalikuga keeruline olla: moslemid ei söö, joo ega suitseta sel ajal päikesetõusust kuni loojanguni mitte midagi. Hotellides muidugi süüa pakutakse, aga avalikus kohas on sel ajal viisakas mitte süüa-juua.

12. Pea meeles, et sa esindad reisil enda riiki

Milline mulje eestlastest maailmas jääb, sõltub paljuski sinust ja sinu käitumisest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles