Anu Tali hirmutavad hetked Floridas: Eesti inimene ei tea, milline loodusjõud on orkaan

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Tali Floridas
Anu Tali Floridas Foto: ETV

Sarasota orkestri dirigent Anu Tali rääkis «Ringvaates», et ta oli kella neljani hommikul üleval ja ta pääses orkaan Irma käest nii õnnelikult, et isegi elekter jäi alles.

«Maja pidas tõesti vastu ja see oli suur kergendus. Ma olin ka kõigeks valmis. Eesti inimene ei tea, mis loodusjõud see orkaan on ja eks neid purustusi on kõvasti. Inimesed on ilma elektrita. Hirmutav oli see, et öösel läks järsku laht tagasi ja on teada, et kui laht läheb tagasi, tuleb ta varsti suure hooga peale. Ma kõige rohkem kartsin mingit suurt lainet,» tunnistas Tali.

Kella kolmeni kohaliku aja järgi on elanikel väljumiskeeld, sest elektriliinid on maas. 

«Üldiselt inimesed on väga kokkuhoidvad ja teedel Floridast välja on plakatid, et tasuta toit Florida elanikele. Selles mõttes hoiavad inimesed väga kokku,» sõnas Tali.

Tali selgitas, et ta ise ei asunud evakuatsioonipiirkonnas ning tema naabruskonnas kästi inimestel lihtsalt tuppa varjuda. Juba reede õhtust lennud enam ei toimunud.

«Püüdsin laupäeva hommikul, kui mul ausalt öeldes tuli jänes püksi, oma perega ära lennata, aga siis enam ei õnnestunud. Kõige hullem, mis ma kartsin, oli autoga tee peale jääda. Tegelikult bensiini ka ei olnud. Suurtes kaubamajades olid veeletid tühjad - joogivett ei olnud poodides! Mul vedas, sain veel pudeleid täita ja nö leti alt vett. Orkester, muusikud aitasid väga palju. Kutsusid enda juurde, aga ma jäin koju, kuna ma elan pärast 2000. aastat ehitatud majas, mis peaks olema orkaanikindel. Mul ei olnud küll aknakatteid ja kartsin, et kas maja lendab minema või mina ise lendan minema. Aitas see, et tuul oli maja tagant, kus mul on ainult üks väike aken,» kirjeldas Tali.

Tali sõnul ajab orkaani juures eriliselt hirmu nahka selle müra, mis meenutab lähedalt mööda sõitvat rongi, ainult et see kestab kuus tundi järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles