21. rasedusnädalal sündinud lapse ellujäämist peetakse imeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21. rasedusnädalal sündinud lapse ellujäämist peetakse imeks
21. rasedusnädalal sündinud lapse ellujäämist peetakse imeks Foto: SCANPIX

Saksamaal sündis möödunud aasta 7. novembril väike tüdruk, kes tuli ilmale 21. rasedusnädalal.

Laps oli alates sünnist kuni lihavõteteni Fulda lastehaiglas vastsündinute intensiivraviosakonnas inkubaatoris, kirjutab Daily Mail.

Asjatundjate hinnangul on ime, et Frieda nimeks saanud tüdruk ellu jäi. Ta kaalus sündides alla 500 grammi ning oli alla 30 sentimeetri pikk.

Arstid lubasid vanematel lapse möödunud nädalal koju viia. Frieda kaalub nüüdseks 3,5 kilogrammi ning on üle 50 sentimeetri pikk.

Arstide kinnitusel on see laps praegu Euroopas ainus, kes 21. rasedusnädalal sündinutest on ellu jäänud.

Saksa tüdruk jagab oma rekordvarast sündi Kanadas poisi James Elgin Gilliga. Gill sündis 1987. aastal Ottawas samuti 21. rasedusnädalal.

Fulda lastehaigla peaarst Reinald Repp sõnas, et väikese tüdruku ellujäämine on ime ning tal ei paista tervisehäireid olevat.

Frieda kaksikvend suri. Lapse lahkamine näitas, et tal olid südamekahjustused. Vanemad andsid sellele lapsele nimeks Kilian.

«Oleme ülirõõmsad tütre ellujäämise ja kosumise üle. Kuid samas igatseme taga varalahkunud Kiliani,» lasus ema, 33-aastane Yvonne Mangold ning isa, 38-aastane John Mangold.

Yvonne Mangoldil tekkisid komplikatsioonid juba 15. rasedusnädalal. 20. nädalal pandi ta haiglasse. Rutiinsel läbivaatusel selgus, et laps hakkab sündima.

Arstidel õnnestus sünnitust kümme päeva edasi lükata. 21. nädalal sündinud õde ja vend pandi vastsündinute intensiivravisse.

Kilian pidas vastu ühe kuu ja siis suri. Frieda aga jäi ellu ja kosus.

«Ta oli täiesti steriilses inkubaatoris, tal oli hingamisaparaat ning teda toideti nabanööri kaudu,» selgitasid arstid.

Peaarst Reppi sõnul on Fulda haigla neonatoloogia osakonna töötajatel enneaegsete lastega laialdased kogemused.

23. rasedusnädala ümber sündinud lastest jäävad väga vähesed ellu. Neil, kes ellu jäävad, võivad olla puuded või kahjustused.

Enne 22. rasedusnädalat sündinute ellujäämisšanss on peaaegu nullilähedane, kuna nende kopsud, süda ja aju ei ole veel piisavalt arenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles