Viis kirjutamata reeglit, mida reisil peaks järgima

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijad
Reisijad Foto: Vida Press

Kui igas riigis kehtivad omad reeglid, millega on end enne reisi üsna lihtne kurssi viia, siis lennukid on täiesti teine maailm, kus kehtivad normid ei allu ühelegi riigile.

Ometi on lennukites aastate jooksul moodustunud kirjutamata reeglid, millest tuleks vankumatult kinni pidada, et mitte tekitada kaasreisijates pahameelt, vahendab SmartTravel.

Käetoe jagamine

Üldine reegel on, et igal reisijal on üks käetugi ja tavaliselt on selleks see käetugi, mille küljes on näiteks kõrvaklapiauk. Kui saad naabriga hästi läbi, võid temaga juttu teha ja oma reeglid kehtestada. Ühele käetoele mahub toetama ka kaks kätt, kui toetuspunktiks on vaid küünarnukk, mitte terve käsi.

Istme alla laskmine

Selle üle on alati palju vaieldud, sest mõni reisija arvab, et neil on igati õigus seda teha, teine jälle peab seda ebaviisakaks. Kirjutamata reegel näeb ette, et kui sa just ei ole mitmetunnisel kontinentidevahelisel lennul, siis istet tagasi ei lasta. Jalgadele on väikestes lennukites jäetud väga vähe ruumi ja kui ees istuv inimene laseb istme alla ei jää seda enam üldse järele. Kui oled aga pikal lennul ja soovid magamiseks istet taha lasta, siis kiika kõigepealt selja taha, et su kaasreisija ei ole juhuslikult söömas, sest nii võib ta endale kõik sülle ajada.

Järjekorras vahele trügimine

Kui oled lennule hilinemas ja turvakontrollis on väga pikk järjekord, tekib suur kiusatus lihtsalt trügida, sest lennukist maha jääda pole ka mõtet. Selle asemel aga, et vaikides kõigist mööda tormata, küsi selleks luba. Seleta, et sa oled lennust maha jäämas ja inimesed lasevad su ette. Lisaks võid üles otsida ka mõne lennujaamatöötaja, kellele saad olukorda selgitada, ka nemad aitavad sind sellistel puhkudel järjekorras ette.

Lennukis istekohtade vahetamine

Sageli tuleb ette, et lennufirma ei pane sind kaaslasega kõrvuti istuma, kuid lend on pikk ja ometi sooviksite seda. Sellisel juhul tasuks valida välja mõni selline inimene, kellele saad pakkuda enda istekohta kui paremat lahendust. Alati aitab näiteks, kui oled nõus loovutama aknaaluse koha. Kui sellist varianti ei õnnestu leida, pöördu salongipersonali poole. Nemad oskavad sageli leida lahenduse, tõstes inimesi ringi nii, et kõik oleksid õnnelikud.

Jutukas reisikaaslane

Paljud kasutavad pikki lennutunde selleks, et veidi lugeda, filme vaadata või lihtsalt puhata. Mõnikord võib sattuda aga ka väga jutuka inimese kõrvale, kes soovib kogu selle aja rääkida. Selleks, et enda rahu tagada, tasuks kaasa võtta silmaklapid, kõrvatropid ja kõrvaklapid. Neid asju kasutades annad kaasreisijatele kindla signaali. Kui see aga ei  aita, võid alati naeratades öelda, et tore on olnud vestelda, kuid nüüd kasutad veidi aega lugemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles