Noorel inglannal tekib tugevate emotsioonide tõttu «surmauni»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magav naine
Magav naine Foto: Panther Media/Scanpix

Ühendkuningriigis Nottinghamis elaval noorel naisel tekib pärast seksimist ja orgasmi saamist, kuid ka teistel erutavatel hetkedel «surmauni», kuna ta kannatab kahe häire all.

Tegemist on erilise neuroloogilise häirega, milles on ühendatud narkolepsia,  mis on kontrollimatu lühiajaline unevajadus ja katapleksia, mis on tugeva emotsiooni tõttu tekkiv lihasjõuetus, edastab metro.co.uk.

20-aastase Jessica Southalli sõnul oli tal oma probleemist partneri Junior Santiagoga keeruline rääkida, kuid mees on nüüdseks naise ebatavalise häirega harjunud.

«Selgitasin oma elukaaslasele, et kui kogen erutavaid emotsioone, siis ma sõna otseses mõttes «kukun» unne. See ei ole hea, kuid ma ei saa end kontrollida,» selgitas naine.

Southall oli 16-aastane kui tal haigus tekkis ning nüüd võib ta päeva jooksul magada lühikeste episoodidena kuni 13 tundi.

Naist uurinud neuroloogide sõnul ei suuda ta aju reguleerida ärkveloleku ja magamiste tsükleid nii nagu peab ning selle tõttu tekivad tal äkkmagamise perioodid.

Inglanna sõnul näib ta häire ajal magavat, kuid tegelikult on ta poolärkvel ja ta aju töötab.

«Ma ei suuda end kontrollida enne, kui tugev emotsioon möödas on. Kõrvalvaatajatele võib tunduda, et ma olen sügavas unes, tegelikult mitte,» nentis naine.

Ta lisas, et kui tal haigushood algasid, siis tekkisid need tal ainuüksi naermisest, nüüd on selleks vaja tugevamaid emotsioone.

«Kui mulle naer peale tuleb, siis haaran midagi pihku ja surun seda, et lihased taas normaalseks muutuksid ja ma magama ei jääks,» selgitas ebatavalise häire alla kannataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles