Prints Charles plaanib kuningaks saades teha Buckinghami paleest muuseumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II ja prints Charles
Kuninganna Elizabeth II ja prints Charles Foto: Andrew Milligan/PA Wire/PA Images/Scanpix

Väljaande Sunday Times teatel on Briti troonipärijal, Walesi printsil Charlesil Buckinghami paleega suured plaanid, lootes teha sellest muuseumi.

Lähikondlaste sõnul on prints seisukohal, et Buckinghami palee on talle kui kuningale liiga suur ja kallis ülal pidada ning selle tõttu eelistab ta väiksemat elukohta.

Prints Charles
Prints Charles Foto: Gareth Fuller/PA Wire/PA Images/Scanpix

«Prints Charles on tuntud loodus- ja keskkonnakaitsja, kes mõtleb jätkusuutlikult ega kiida liigseid kulutusi ja keskkonna hävitamist heaks. Buckinghami palee on tema arvates «rahaõgija». Ta pigem suunaks ülejääva raha keskkonnakaitsesse ja teeks paleest muuseumi, mis on avatud kõigile,» teatas allikas.

Charlesi soov on, et ta saaks koos oma naise, Cornwalli hertsoginna Camillaga jääda elama Clarence House’i, kus nad praegu elavad.

Prints Charles ja ta abikaasa, Cornwalli hertsoginna Camilla
Prints Charles ja ta abikaasa, Cornwalli hertsoginna Camilla Foto: Steve Ross/Capital Pictures/Steve Ross/Capital Pictures/Scanpix

Buckinghami palee enamik tänapäevaseid osi lasi 18. sajandi alguses rajada John Sheffield, kes sai Buckinghami hertsogi tiitli, sellest ka lossi nimi.

Buckinghami palee / Hannah McKay/REUTERS/Scanpix
Buckinghami palee / Hannah McKay/REUTERS/Scanpix Foto: HANNAH MCKAY/Reuters/Scanpix

John Sheffieldi poolvend Charles Sheffield müüs Buckinghami palee 1761. aastal kuningas George III ja alates sellest ajast on see palee olnud Briti kuningliku pere valduses.

See palee on 1837. aastast kuningliku pere peamine elukoht ning kuninganna Victoria oli esimene, kes seal pidevalt elas.

Prints Charlesi poeg, prints William olevat nõus isa plaaniga teha 775 ruumist koosnevast lossist muuseum, kuid sinna võivad jääda ka mõned kuningliku pere esindusruumid.

Prints William koos oma poja, prints George'iga/ AFP PHOTO / POOL / RICHARD POHLE
Prints William koos oma poja, prints George'iga/ AFP PHOTO / POOL / RICHARD POHLE Foto: RICHARD POHLE/AFP

Buckinghami palee osa ruume on avatud juuli lõpust oktoobrini, kui kuninganna Elizabeth II ja enamik ta pereliikmeid puhkab Šotimaal Balmorali lossis.

«Prints Charlesile ei meeldi liiga suured hooned ja Buckinghami palee on üks neist. Tema arvates tuleb elada jätkusuutlikult ja kokkuhoidlikult.  Samuti on selle palee turvamine üle mõistuse kallis. Ta lähtub tänapäevasest arusaamast, mitte varasemate sajandite omast,» nentis allikas.

Buckinghami palee / PAUL HACKETT/REUTERS/Scanpix
Buckinghami palee / PAUL HACKETT/REUTERS/Scanpix Foto: PAUL HACKETT/Reuters/Scanpix

Samas Clarence House’i esindaja teatas, et Buckinghami palee jääb Briti monarhi ametlikuks elukohaks Londonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles