Huvitavaid fakte Hugh Hefneri ja Playboy kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Monroe Playboys
Marilyn Monroe Playboys Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Meedia teatel suri ajakirja Playboy asutaja Hugh Hefner eile, 27. septembril oma kodus Los Angeleses, olles 91-aastane.

Illinoisis Chicagos 9. aprillil 1926. aastal sündinud Hugh Hefnerit peeti geeniuseks, kuna ta IQ oli 152. Ta sai juba põhi- ja keskkooli ajal kuulsaks oma joonistatud koomiksite ning kriminaal- ja õuduslugudega.

Teise maailmasõja ajal oli Hefner jalaväe staabiteenistujana USA armees, kus ta jätkas koomiksite joonistamist, need avaldati armee ajakirjas ja olid väga populaarsed. Ta sai USA armees ka snaipri väljaõppe, olles oma väeosas üks paremaid.

1951. aastal töötas Hefner meeste elustiiliväljaandes Esquire, kuid väidetavalt lahkus sealt, kuna juhid ei tõstnud ta palka. Pärast seda asutas ta oma meesteajakirja Playboy, mille algne pealkiri oli Stag Party.

Hugh Hefner
Hugh Hefner Foto: Ian West/AP

Et ajakirja luua, pidi ta võtma 600 dollarit laenu, lisaks pantis ta 8000 dollari eest oma puitmööbli ja sai emalt 1000 dollarit. Hefner sõnas ühes intervjuus, et alguses oli Playboy toimetus ta kodus ühes väikeses toas, kus oli vaid kirjutuslaud, tool ja kirjutusmasin.

Playboy esimene number ilmus 1953. aasta detsembris, selle esikaanel oli Marilyn Monroe ja ajakirjas sees oli Monroe alastipilte. Ajakirja müüdi 54 000 eksemplari hinnaga 50 senti.

Marilyn Monroe Playboys
Marilyn Monroe Playboys Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Džässmuusik Miles Davis oli esimene staar, keda Playboy intervjueeris, lugu temaga ilmus 1962. aasta septembrinumbris.

Miles Davis
Miles Davis Foto: BOB CATO/NYT/Scanpix

1963. aastal ilmusid Playboys näitlejanna Jayne Mansfieldi alastifotod, mida peeti vulgaarseteks ja pornograafilisteks. Politsei arreteeris nende piltide tõttu Hefneri. Ta vabastati süüdistustest, kuna kohus ei jõudnud tema süü suhtes kokkuleppele.

Jayne Mansfield
Jayne Mansfield Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Hefner soovis oma ajakirjale sümbolit, maskotti või logo, mis tema arvates pidi olema humoorikas ja seksuaalne. Playboy kunstniku Art Pauli sõnul pani ta Playboy logoks saanud jänese paberile vähem kui poole tunniga. 1970. aastateks oli see logo saanud nii populaarseks, et paljud Playboy lugejad joonistasid toimetusele saadetud kirjade ümbrikule vaid selle jänese ja ümbrik jõudis kohale.

Playboy logo
Playboy logo Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

1970. aastal hakkas Playboy ilmuma ka braille kirjas ehk pimedatele, olles esimene pimedatele mõeldud meesteajakiri.

1972. aasta novembriväljaanne oli Playboy kõige menukam, seda müüdi 7 161 561 eksemplari. Esikaanel olid siis Pam Rawlings ja Lena Söderberg.

1970. aastatel külastas Hefneri Los Angelese Playboy villat biitel John Lennon, kes võttis seal seinalt prantsuse kunstniku Henri Matisse’i maali ja kustustas sellele oma sigareti. See maal on seni Hefneri raamatukogus ja sellel on näha ümarat põletusjälge.

John Lennon
John Lennon Foto: Zhang Wei / Caters/Caters News Agency/Scanpix

Playboys on kõige enam poseerinud seriaalist «Rannavalve» tuntud Pamela Anderson, kokku 14 korda. Esimene kord oli 1989. aasta oktoobrinumbris.

Pamela Anderson
Pamela Anderson Foto: Michael Baucher/imago/PanoramiC/Scanpix

Playboy on ka pärast 60 aasta pikkust ilmumist jätkuvalt populaarne, seda kuukirja müüakse ainuüksi USAs 2,6 miljonit eksemplari igal kuul.

2016. aastal langetas ajakiri otsuse, et enam ei avaldata naiste alastipilte ja poole aasta jooksul kasvas müük 28 protsendi võrra.

Hefneri nimi on jõudnud ka Guinnessi rekordite raamatusse, olles Playboy väga pikaajaline peatoimetaja ning et tal on maailma suurim kogu sketširaamatuid.

Hugh Hefner
Hugh Hefner Foto: © Robert Galbraith / Reuters/REUTERS

Hoolimata Playboy populaarsusest, on see väljaanne mitmes riigis, kaasa arvatud Indias, Hiinas ja Singapuris keelatud. Neis riikides on toimunud mitmel korral ajakirja vastased meeleavaldused.

Playboy esikaanel on olnud selliseid suuri staare nagu Drew Barrymore, Madonna, Sharon Stone, Naomi Campbell, Kelly Brook, Brooke Burke, Cindy Crawford ja Elle Macpherson.

Drew Barrymore
Drew Barrymore Foto: Chase Rollins/AFF/PA Images/Scanpix
Madonna / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix
Madonna / Lucas Jackson/Reuters/Scanpix Foto: LUCAS JACKSON/Reuters/Scanpix
Sharon Stone
Sharon Stone Foto: PictureGroup/PictureGroup/Sipa USA/Scanpix

Hefner sõnas ühes intervjuus, et ta on oma loomuselt öökull ja talle meeldib töötada öösiti, tehes seda kodus ja kandes pidžaamat. Tema teatel oli tal 200 siidpidžaamat 20 erinevas värvis. Lisaks olid tal sametist ja satiinist hommikumantlid  ja –jakid.

Hugh Hefner
Hugh Hefner Foto: Kevork Djansezian/AP

Marilyn Monroe oli Hefneri jaoks alati eriline, kuna Monroe oli esimene, kes ta ajakirjas poseeris. Hefner ostis Californias Westwoodis Memorial Parki surnuaial hauaplatsi Monroe haua kõrvale.

1960. aastal avas Playboy rea klubisid, millest esimene avati Illinoisis Chicagos ja kus poolalasti ettekandjad jooke pakkusid. 1961. aastaks oli Chicagos asuv klubi maailma kõige populaarsem. Playboy klubisid tabas 1990. aastatel langus ja Chicago klubi suleti 1991.

Hefner väitis, et ta on 1620. aastal laevaga Mayflower Põhja-Ameerikasse jõudnud inglise puritaani, Plymothi koloonia kuberneri William Bradfordi kauge järglane.

Inglise puritaanide saabumine laeval Mayflower Põhja-Ameerikasse
Inglise puritaanide saabumine laeval Mayflower Põhja-Ameerikasse Foto: /©The Image Works / TopFoto/Scanpix

Ta olevat suguluses ka USA 68. välisministri John Kerry ja 43. presidendi George W. Bushiga.

John Kerry
John Kerry Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix
George W. Bush REUTERS/Joshua Roberts
George W. Bush REUTERS/Joshua Roberts Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles