Eesti parim burleskitar tõttas appi koduta loomadele!

Jaanika Vilipo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miss Chrissy Kiss
Miss Chrissy Kiss Foto: Siiri Kumari

Burleskitar Miss Chrissy Kissi ja fotograaf Liisa Addiga valmis glamuurne foto Varjupaikade MTÜ 2018 heategevusliku pin-up ja retro stiilis kalendrisse. Kalendri müügist saadud tulu läheb varjupaiga loomade ravi- ja ülalpidamiskulud katteks. Uurisime Chrissy Krissilt heategevuskampaania telgitaguseid ja püüdsime avada ukse salapärasesse burleskimaailma.

Miss Chrissy Kiss / Liisa Addi
Miss Chrissy Kiss / Liisa Addi Foto: Chrissy Kiss

Mida reaalset saaks iga inimene ära teha, et koduta loomadel oleks parem elu? Varjupaiga loomade toetamiseks on mitmeid viise: Kui plaanid kodulooma võtmist, siis soovitan kaaluda varjupaigalooma adopteerimist. Kodu ootavad tuhanded eri vanustes, tõugudest ning iseloomudega loomad. Olen kindel, üks neist võiks olla just teie sõber. Loomade ravimist, steriliseerimist-kastreerimist, kiipimist ja üle 14 päeva varjupaigas hoidmist ning varjupaikade hoiutingimuste parandamist saab MTÜ Loomade Varjupaik teha ainult tänu annetustele. Variant on ka anda hoogu Varjupaikade MTÜ 2017 kalendri projektile, mille tulu läheb varjupaigaloomade ravi- ning elamiskulude katteks. Hoogu saate anda siit: www.hooandja.ee/projekt/varjupaikade-mtu-heategevuskalender. Lisaks on võimalus hakata ka näiteks püsitoetajaks, anda oma panus läbi Armastan Aidata programmi, hakata veebiperemeheks ja veel palju muid võimalusi. Nende kohta saate täpsemalt lugeda lehelt: varjupaik.ee/toeta. Kõik panused mitte ainult ei soojenda enda südant, vaid tõesti jõuavad ka varjupaigaliseni.

Burlesk on kõva sõna, mis tekitab eestlastes ettearvamatuid reaktsioone. Kuidas jõudsid Sina selle tantsukunsti stiilini?
Burlesk ei ole tantsustiil, vaid hoopis lavakunsti vorm. Burleskinumber võib sisaldada erinevaid tantsustiile, koomikat, vahel ka mustkunsti, akrobaatikat, laulmist või mõnda muud esinemiskunsti. Ennekõike on tegu täiskasvanutele suunatud lühietendusega. Vahel nimetame seda ka «muinasjutuks täiskasvanutele» või «võrgutamise kunstiks» (ingl k the-arto-of-tease).
Minu esmane kokkupuude burleskimaailmaga oli, kui sattusin burleskitrenni. Olime sõbrannaga alati arutanud, et peaks ja võiks koos trennis hakata käima, kuid üldjuhul jäid need mõtted tegudeta. Ühel päeval aga tuli sõbranna ja ütles, et leidis burleskitrenni ja et homme saab minna proovima. Kuna ma tol ajal ei teadnud üldse, mis burlesk on, siis arvasin, et olime minemas tõsisemasse akroobatikatundi. See, mis meid ees ootas, oli hoopis tund, kus parajasti oli käsil eriti aeglase ning sensuaalse koreograafia õppimine. Ma poleks kunagi arvanud, et ükski trenn mulle nii väga meeldima oleks võinud hakata. 

Miss Chrissy Kiss
Miss Chrissy Kiss Foto: Siiri Kumari

Esinemisjanu sütitas minus aga esimene kord, kui käisin burlesque show'd vaatamas, mille peaesinejaks oli Lou Lou D'Vil Soomest. See naine – oli uskumatu! Mitte lihtsalt ilus, vaid julge, võimas, erootiline ning inspireeriv. Siis ei olnud ma veel päris kindel, mis see burlesk ikkagi on, aga teadsin, et tahan olla seal laval, saada üheks nendest säravatest naistest. Umbes aasta pärast esinesin oma esimese soologa. Nüüd on sellest möödas seitse aastat.

Burleski kui ekstravagantset lavanumbrit tähistab termin «Burla», mis tähendab itaalia keeles nalja ja tögamist. Mida tähendab see Sinu jaoks? 
Enamasti seostavad eestlased burleskiga Dita von Teesi luksuslikus kristallidega kostüümis kas sulelehvikutega või martiniklaasis. Tegelikult on burleskižanr palju laiem ning komöödial (burlal) on suur roll burleskimaalimas. Nalja heidetakse stereotüüpide, iseenda, elu, vahel isegi poliitika ja kõige muu üle. Minu jaoks viitab satiir elutervele suhtumisele, eriti ajal, mil võtame vahel elu natuke liiga tõsiselt.

Miks peaks inimene üks kord elus kogema burleskietenduse energiat?
Selleks, et aru saada, mis see burlesk ikkagi on, tuleks seda oma silmaga näha. Burleski-show on tegelikult elamus isegi rohkem kui ainult silmadele. Burlesk on fantaasia, mille lummusesse publik mähitakse. See maagiline atmosfäär, mis tekib publiku ja esineja vahel, on täis positiivset pinget ning elevust. Baltikumi suurim burleski-show toimub Tallinnas. Selle show nimi on Sticky Nipples Revue ning selle kuues volüüm toimub juba 18. novembril Cathouse Concert hallis. Tegemist on teatri stiilis üritusega, kus publikul on ka võimalus ennast üles lüüa ning tulla üksi või hea seltskonnaga nautima seda täiskasvanutele mõeldud muinasjuttu.

Miss Chrissy Kiss / Terje Talts
Miss Chrissy Kiss / Terje Talts Foto: Chrissy Kiss

Öeldakse, et keha on naise tempel - burlesk on kindlasti julgetele - mida see Sinule on andnud?
Burlesk on mulle andnud palju rohkem, kui oleksin kunagi osanud küsida. Lisaks uutele sõpradele, põnevatele reisidele ja värvikatele mälestustele olen ka ise kasvanud väga palju. Burlesk on näidanud, et erinevus ja erilisus on imeline ning rikastav. Õpetanud olema palju ausam ning hindama endas seda, mida varem olen häbenenud. 

Kas fotol olnud jänes Roger on armastava kodu juba leidnud? 
Kahjuks Roger ootab endiselt armastavat kodu. Kui aus olla, siis olin veidi üllatunud, kui kuulsin, et fotol poseerin koos küülikuga, sest poleks arvanud, et varjupaigas peale koerte ja kasside ka väiksemaid loomi leidub. Selgus, et lisaks küülikutele on uue kodu otsingul ka näiteks tuhkrud, merisead, papagoid, üks kana ja veel muud erinevad loomakesed. Loodan, et nad leiavad soojad kodud õige pea.

Miss Chrissy Kiss / Liisa Addi
Miss Chrissy Kiss / Liisa Addi Foto: Chrissy Kiss
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles