Vaata treilerit: «Mehed» on intiimne ja eneseirooniline komöödiaetendus eesti meeste elust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veikko Täär
Veikko Täär Foto: Heiki Laan Photography

Apollo Kino toob novembris lavale eneseiroonilise komöödia «Mehed». Tõsi on see, et iga mees tahaks olla tuhandete naiste ihaldusobjekt, kuid tõelisi naistekütte on nende hulgas siiski vaid üksikuid. «Meie tegelased , Tiit Sukk, Margus Prangel ja Veikko Täär, püüavad selgusele saada, miks neist kolmest said lõpuks ikkagi kolm korralikku ja õnnelikku meest,» ütleb lavastaja Gerda Kordemet

Kolm sõpra, kolm näitlejat – Tiit (Tiit Sukk), Margus (Margus Prangel) ja Veikko (Veikko Täär) otsustavad ühel päeval end argirutiinist lahti rebida ning koos «kalale» sõita.  Väljasõidust saab südamepuistamise õhtu, mis toob eneseiroonia kaitsekihi alt välja isiklikud läbielamised, keskeakriisi, eneseteostuse vajakajäämised ja tunnustuse puuduse. Rääkimata kõige tähtsamast: igatsusest inimliku läheduse ning tõeliste ja usalduslike inimsuhete järele.  Miks on naistel meeste elus nii oluline koht? Miks on ootused mehele on nii kõrged? Miks  peab näitleja alati näitlema, ka elus?

Lavastaja Gerda Kordemets ütleb, et tal on seekord eriline rõõm töös kokku saada kolme oma absoluutse lemmiknäitlejaga. «Me oleme sõbrad, meie vahel valitseb teatav usalduslikkus ning ma loodan, et see loob eeldused väga ausa loo sünniks.»

Näitlejad Tiit Sukk, Veikko Täär ja Margus Prangel on laval iseendina, oma nimedega. See omakorda seab tõe kriteeriumile selles loos väga kõrged nõudmised. Läbi erinevate lugude, huumoriprisma  ja teatava kunstilise liialduse räägivad need kolm meest lõpuks ikkagi iseendist. Tõtt ja saladusi. «Proovide käigus oleme me kõik rääkinud lahti palju isiklikke kogemusi, millest nii mõnigi on jõudnud näidendi teksti ja jõuab lõpuks ka lavale. Aga me oleme püüdnud näha elu ikka rohkem koomilisest vaatenurgast.»

Oma kommentaare jagavad ka näitlejad, Margus Prangeli sõnul räägib tükk meid kõiki puudutavatest probleemidest suhtes. «Omajagu annab juurde keskea kriis ja naised ning loomulikult mure tuleviku pärast. Tohutult palju  saab enda üle naerda ja tuleb tõdeda, et igal juhul on see otsesõnu minu enda elu.» 

Tiit Sukk lisab, et temast endast jutustab see tükk kindlasti väga palju. «Materjalidega tutvudes hakkas mul mitmel korral pisut piinlik, sest tundsin ennast nendes lugudes ära. Seda etendust võiks vaadata juba puhtal sellepärast, et see võib aidata sul paremaks inimeseks saada. Loomulikult saab naerda niikuinii.»  

Sellega on Veikko Täärgi nõus, et me kõik vajame vahel kasvõi hetkeks keskkonnavahetust ning võimalust oma sõpradega erinevatel teemadel mõtteid vahetada. «Muidugi tulevad sellisel puhul jututeemaks kindlasti naised, suhted, juhtumid ja teater. Tõsi ta on, et see on meie, minu Marguse ja Tiidu lugu. See on ülimalt naljakas ja samas paljuski väga valusalt otsekohene etendus.»

Iroonilise komöödia algteksti pealkirja all «Keskealiste meeste jutud naistest, filmidest ja alumiiniumkahvlitest» lõi 2008. aastal «Kvartet I» nimeline kollektiiv Moskvas. Originaalis esitas «Keskealiste meeste jutte» neljast näitlejast koosnev sõpruskond. 

Sarnaselt algteksti esitajatele, mängivad Veikko Täär, Tiit Sukk ja Margus Prangel laval iseend. Tekst on kohandatud isiklikult neile ning sellele on lisatud täiendusi nende tegelikust elust. Avaneb näitlejate sisemaailm ja usutavasti räägitakse välja saladusi. 

Esietendused Apollo Kinos Solaris lavalaudadel alates 24. novembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles