Prints Charlesi «kõlakas»: piraadid soodustavad kalaparvede vohamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraadid
Somaalia piraadid Foto: MOHAMED DAHIR/AFP/Scanpix

Briti prints Charles sattus naeru alla, kuna teatas, et piraadid aitavad kaasa mereelu ja mereloomade vohamisele ja õitsengule.

Charlesi sõnul olevat Somaalia piraatide tegevuse tõttu juba nii mõneski kalapüügikohas kalade arvukus hakanud suurenema, sest kalurid ei julge kala püüdma minna, kartes langeda piraatide kätte, edastab The Sun.

Somaalia piraat
Somaalia piraat Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix

«Somaalia ja selle lähiriikide vetes ei püüta kala juba ligi 15 aastat. See on andnud nii kaladele kui teistele mereloomadele võimaluse segamatult paljuneda. Uuringud on näidanud, et sealsetes vetes on aina suuremaid kalu,» teatas prints Maltal ookeanikeskkonnakaitse konverentsil.

Prints Charles
Prints Charles Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Kriitikute sõnul on Charlesi seisukoht jabur ja ärritav, sest Somaalia piraadid on alates 2012. aastast õudu ja hirmu külvanud ning rünnanud 103 laeva.

Rahvusvahelise merendusstatistika kohaselt on piraadid viimase viie aasta jooksul võtnud 1753 inimest pantvangi ja tapnud 12.

«Somaalia piraadid on sõna otseses mõttes kõrilõikajad, kellele ei lähe inimelu korda. Prints Charlesi seisukoht on nõme, kuidas saab kalade arvukuse kasvu võrrelda kaotatud inimeludega,» teatas nüüdsipiraatluse ekspert Phil Campion, kes on osalenud mitmes Somaalia piraatidega peetud pantvangiläbirääkimistes.

India ookeanil piraate jahtinud endise sõduri Stephen Beardsley teatel ei saa piraate nimetada keskkonnasõbralikeks, sest nad reostavad merevett mitmel viisil, kaasa arvatud ebakvaliteetse laevakütusega ja tapavad mõttetult mereloomi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles