Sajad turistid tagastavad suveniire, kuna usuvad need neetud olevat

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uluru rahvuspark Austraalias
Uluru rahvuspark Austraalias Foto: Auscape\UIG/REX/ Vida Press

Paljud turistid astuvad Austraalia Uluru-Kata Tjuta rahvuspargi keeldudest üle ja võtavad endaga kaasa kauneid kive või liiva. Sellele järgnev ebaõnn on pannud sajad külastajad oma võetud suveniire tagastama.

Seda populaarset Kesk-Austraalias asuvat rahvusparki külastavad tuhanded turistid. Kaasa võetakse nii suuri kui ka väikeseid kive, puuoksakesi ja liiva. Mõnes tekitab see hiljem süütunnet, kuid paljud turistid väidavad, et neid on tabanud pärast kivikeste pargist eemaldamist ebaõnn, vahendab news.com.au. Seetõttu saadavad inimesed varastatud loodusmaterjale massiliselt postiga tagasi.  

Uluru needusest, mis kaasneb rahvuspargist kaasa veetud esemetega, on kirjutatud nii hiljuti ilmunud raamatus «Nõiutud: Müstiline Austraalia», kui ka austraallase Tim the Yowie kirjutistes. Samuti mainitakse needust kivikestega koos tagastatud vabanduskirjades.

Näiteks ühe Hongkongist pärit külastaja vabanduskirjas seisis, et juba nädal pärast 300-grammise kivi kaasa toomist läks tema vend tüdruksõbrast lahku ning isa erakorralisele südameoperatsioonile, mistõttu tahtis ta kiiremas korras halvast õnnest vabaneda ja kivi tagastada.

Kohalikud Ulurus elavad anangad ja pargivalvurid ägavad postiga tagasi saadetud liiva ja kivikeste pakkide ja kirjakeste hulga all. Nende sõnul tuleb igasugune rahvuspargist kivide ja liiva kaasa vedamine lõpetada. Pargi haldaja Parks Australia sõnul ei ole neil tegelikult tagastatud loodusmaterjalidega ka midagi peale hakata, kuna nad ei tea kust kohast need täpselt võetud on. Seega kasutatakse tagastatud esemeid tihti pargi parandustöödes või kogutakse need ühele neutraalsele alale.

Uluru pargist esemete eemaldamise eest ei maksa turist ainult oma õnnega, vaid ka rahakotiga. Nimelt ootab kivivargusega vahelejäänud turisti 8500 Austraalia dollari (5600 eurot) suurune trahv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles