Vedelike lennukisse kaasa võtmise keeld jääb jõusse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijateenindaja Ants Haak näitab liitrist kilekotti, kuhu peavad reisijad panema lennuki pardale võetavad vedelikud.
Reisijateenindaja Ants Haak näitab liitrist kilekotti, kuhu peavad reisijad panema lennuki pardale võetavad vedelikud. Foto: Raigo Pajula

Tänasest pidi Euroopa Liidus osaliselt kaduma vedelike lennukisse kaasa võtmise keeld. Viimasel minuti tegi Euroopa Komisjon avalduse, mis soovitab selle sammuga oodata.

Nimelt on ligi pool liikmesriikidest teatanud, et pole piirangute kaotamiseks valmis, sest vedelike transportimine lennuki pardal on jätkuvalt oluline turvarisk ning uus skaneerimistehnika pole ohtlike vedelike väljapeilimiseks piisavalt tõhus.

Olukord, kus pool riikidest lubab reisijatel vedelikke lennukisse võtta ja pool mitte, tekitaks komisjoni hinnangul segadust. Komisjoni transpordivolinik Siim Kallas peaks taolist segadust vältima ja seega peaksid piirangud praegu kehtima jääma.

Piirangute osalist kaotamist on juba korra edasi lükatud, täielikult peaksid vedelike transportimise piirangud Euroopa Liidus kaduma 2013. aasta aprilliks.

Piirangud kehtestati 2006. aastal pärast Suurbritannias avastatud terrorirünnaku kava. Plaani järgi pidid terroristid käsipagasis lennukisse toimetatud vedelike abil õhkima mitu Atlandi ookeani ületavat reisilennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles