Sofi Oksanen Melania Trumpile: lõpeta vaikimine, ole eeskujuks (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS/Scanpix

Rootsi väljaanne Expressen avaldas soomlannast kirjaniku Sofi Oksaneni kirja USA esileedile Melania Trumpile, soovitades proua Trumpil tõsiseltvõetavam ja nähtavam olla.

47-aastane Melania Trump, sünninimega Melania Knavs, on pärit Sloveeniast Novo Mestost, kuid temast sai rahvusvahelise kuulsusega modell, kes jäi lõpuks silma USA ärimehele Donald Trumpile.

Donald ja Melania Trump
Donald ja Melania Trump Foto: Carolyn Kaster/AP/Scanpix

Oksaneni sõnul langes Ida-Euroopast pärit Melaniale sülle elu võimalus, kui temast sai USA esileedi, kuid ta on seni oma käitumises säilitanud idaeurooplastele omase negatiivselt tagasihoidliku käitumismaneeri.

Melania Trump
Melania Trump Foto: Sipa USA/Olivier Douliery/Sipa USA/Scanpix

Oksanen Trumpile: «Sa ei ole modell, moeikoon, sa ei ole iidol, sest su näoilmed räägivad vaoshoitusest, ka kurbusest. Need viitavad passiivsele ohvrile, Ida-Euroopast pärit naisele, kes ei ole julgenud veel õitsele puhkeda. USA esileedi ei saa olla liiga tagasihoidlik ja negatiivne».

Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS/Scanpix

Oksanen jätkas, et Ida-Euroopa naistest on kujunenud USAs ja mujal maailmas stereotüüp, et need naised ei julge enda eest seista ega ka nendega juhtunut paljastada, kui nad näiteks on sattunud prostituutideks.

«Lääne meedia edastab Ida-Euroopast pärit naistest jätkuvalt sama pilti, et nad on allaheitlikud, olles nagu nukud, keda saab ühest kohast teise tõsta. USA president Donald Trump suhtub naistesse kui objektidesse, Melania Trump on seni oma mehe arusaamasid kinnistanud,» teatas soomlanna.

Oksanen loodab, et Melania Trump hakkab lõpuks käituma õige USA esileedina, mitte ei ürita idaeurooplannana oma mehe varjus edasi olla ja tähtsates küsimustes vaikida.

Donald ja Melania Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Donald ja Melania Trump / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Soome kirjanik soovitas Melania Trumpil uurida, mida ja kuidas on teinud varasemad USA esileedid ning võtta neist eeskuju.

«Ole oma käitumise ja sõnavõttudega eeskujuks, lõpeta vaikimine ning sind võetakse lõpuks kogu maailmas omaks. Sa suudad seda teha ja mõjutada nii USAs kui mujal, kui astud õigeid samme. Sinust võib praegusel keerulisel ajal saada kangelane ja eeskuju,» teatas Oksanen.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles