Kas teadsid, kes on suurima häältesaagi saanud Mihhail Kõlvart juurtelt? (33)

Irene Kivi
, Elu24 tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Tairo Lutter

Kes on Mihhail Kõlvart ning milline on tema päritolu. Laiema avalikkuse arvates on kodukeelena vene keelt kõnelev Kõlvart venelane, tegelikult on tema päritolu isegi lähem ja kaugem, kui arvata oskate!

Mihhail Kõlvart käis 2016. aastal külas Vikerraadios, kus ta rääkis oma päritolust. Ta on ema poolt hiina juurtega korealane ja isa poolt eestlane. Sündinud Kasahstanis, tuli ta kolmeaastasena koos vanematega Eestisse. Korealastel on kombeks elada seal, kus pereisa end hästi ja koduselt tunneb. Ka teised korea tavad ja tseremooniad on Mihhaili tänases elus igati au sees. Lapse esimene sünnipäev ja ema 60. sünnipäev on uskumuste kohaselt ääretult tähtsad sündmused, mida tähistatakse spetsiaalsete rituaalidega. Oma suureks eeskujuks peab Mihhail kindlasti ema.

«Ma olen venekeelne eestlane, korea juurtega, Kasahstanist pärit. Ma tegelesin aastaid spordiga ja kunagi ei tekkinud küsimust, mis rahvusest ma olen, sest iga sportlane teab, et kõige rõõmsam hetk on see, kui seisad poodiumil ja mängitakse sinu riigi hümni,» rääkis Kõlvart ja lisas: «Ja loomulikult Eesti hümni.»

Mentaalsus on Kõlvartil korealase oma. «Korealasena tunnen end siis, kui söön Korea toitu,» naljatab poliitik. Ta sõnab: «Kui rääkida tõsiselt, siis jah, see on teine mentaalsus, teine kultuur ja teistmoodi inimsuhted – need on minu jaoks südamelähedased.»

Korea peredes on palju sugulasi, nende suhted toimivad teistmoodi: «Ida kultuuris on traditsioonide säilitamine ja lugupidamine oma vanemate vastu tähtsam kui Euroopa kultuuris. Korea kultuuris on tähtsad peod, mis on traditsioonilised – neid on kaks: siis kui laps saab 1-aastaseks ja kui inimene tähistab 60. sünnipäeva.»

Kõlvart räägib, et lapse 1. sünnipäeval peab olema kaetud söögilaud ja traditsiooni järgi kaetakse ka eraldi laud, kuhu on pandud riisi, raha ja midagi muud – see, mida laps laualt valib, sellest sõltub tema tulevik. «Riis on väga hea valik, see tähendab tervist ja heaolu,» räägib Kõlvart. 

Vanemate 60. sünnipäeva puhul on laste kohustus korraldada vanematele pidu – see näitab laste lugupidamist. «Selline on seos põlvkondade vahel.» 

Mihhaili ema Liidia Kõlvart suri 2014. aastal 73-aastasena. Teda teati Eestimaal samuti. Ta oli hiina juurtega korealanna, elas Kasahstanis. «Kui Korea oli okupeeritud Jaapani poolt, hakkasid paljud korealased kolima Kaug-Idasse. Stalini ajal, aastal 1937 küüditati korealasi Kasahstani ja Usbekistani. Eestlastele on see tuttav lugu. Minu ema vanemad küüditati Kasahstani ja ema sündis seal,» paljastab Mihhail, kuidas tema ema Kasahstani elama sattus. «Ta õppis Moskva ülikoolis, kus õppis ka minu isa. Nad abiellusid ja kolm esimest aastat elasid Kasahstanis ja siis kolisid Eestisse,» lisab Kõlvart ja räägib, et tema Eesti päritolu isa on elus ja elab temaga. «Koreas elavad vanemad lastega koos.» 

Tänavustel kohalike omavalitsuste valimistel tegi Mihhail Kõlvart supertulemuse, saades 24 668 häält ja jätkab Tallinna abilinnapeana. 

Kommentaarid (33)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles