Video: Portugali tuletõrjuja jäädvustas haruldase tuletornaado

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletornaado
Tuletornaado Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Portugalis on juba mõnda aega möllanud metsapõlengud, mis on hävitanud palju metsa ja seadnud inimesi ohtu, kuid sellega on kaasnenud ka huvitav tulefenomen.

Portugallasest tuletõrjuja Vitor Hugo tegi video, millel on näha haruldast tuletornaadot, mida kohalikud kutsuvad ka Tulesaatanaks.

Tuletornaado
Tuletornaado Foto: GENE BLEVINS/REUTERS/Scanpix

Hugo tegi Tulesaatana video 7. oktoobril Portugali keskosas Arganilini maakonnas.

Tuletornaado
Tuletornaado Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Portugali meteoroloog Paulo Pinto selgitas, et selline tornaadot meenutav tulekeeris tekib, kui leekide mõju osale pinnasele on tugevam.

Sellises kohas on õhk kuumem ja kergem, kerkides kiiremini ülespoole kui ümbritsev jahedam õhk.

Esmalt tekib tornaado sarnane õhukeeris, kus soojem ja jahedam õhk keerleb koos, liikudes ülespoole. Maapinnal olevad leegid lähevad õhukeerisega kaasa ja tekib tuletornaado.

Portugali metsatulekahjudes on senistel andmetel hukkunud vähemalt 36 inimest, palju metsa ning sadu hooneid  ja autosid on hävinenud. 

Tuletornaado
Tuletornaado Foto: DAVID MCNEW/AFP/SCANPIX
Portugali metsatulekahju / Global Media Group/Global Media Group/Sipa USA/Scanpix
Portugali metsatulekahju / Global Media Group/Global Media Group/Sipa USA/Scanpix Foto: Global Media Group/Global Media Group/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles