Video: kuidas juudist advokaat torpedeeris Hitleri juurdepääsu USA läänerannikule (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: Personalities/Scanpix

USAs ilmub täna, 24. oktoobril ajaloolase Steven Rossi kirjutatud raamat «Hitler in Los Angeles: How Jews Foiled Nazi Plots Against Hollywood and America» (Hitler Los Angeleses: kuidas juudid kukutasid läbi natside Hollywoodi ja Ameerika anastamise plaani), milles on esile tõstetud juudist advokaati, kes mängis natside plaani takistamisel tähtsat rolli.

Rossi raamatu kohaselt kogunes väike grupp natse 1933. aasta sügisel Los Angeleses, et arutada natsiarmee USA lääneranniku vallutamise salaplaani, edastab New York Times.

Steven Rossi raamat «Hitler in Los Angeles: How Jews Foiled Nazi Plots Against Hollywood and America»
Steven Rossi raamat «Hitler in Los Angeles: How Jews Foiled Nazi Plots Against Hollywood and America» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Adolf Hitler oli 1933. aasta kevadel saanud Saksamaa kantsleriks ja ta asus ellu viima demokraatiat piiravaid seadusemuudatusi.

Ameeriklasest nats Dietrich Gefken, kes oli Saksa natside käsilane, oli pannud oma mehi Los Angeleses mitmele juhtivale kohale, samuti leidus talle aluvaid isikuid politseis.

Üks natside kohtumisel osalenutest ei olnud nats, vaid natsigruppi uuriv eraagent. Juudist jõukas ärimees ja advokaat Leon Lewis oli asutanud oma agendivõrgustiku ja tegutses ilma USA valitsuse toetuseta.

Leon Lewis
Leon Lewis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ta tegi koostööd saksa päritolu USA mereväekapteni John Schmidtiga, kes pääses tänu oma auastmele ja ametikohale natside tegevuse jälile.

Lewis sündis 1888. aastal Wisconcinis Hurleys Saksamaalt USAsse emigreerunud juudi peres ja lõpetas Chicago ülikooli õigusteaduse alal. Pärast Los Angelesse kolimist  1930. aastate alguses hakkas ta jälgima seal tegutsenud natse.  Los Angelese piirkonnas elas siis umbes 150 000 sakslast, keda natsid tahtsid «oma usku» pöörata.

Raamatu kohaselt treenisid natsid saboteerimist, tänavakakluste provotseerimist ja pommide paigaldamist.

Natside eesmärgiks oli jätta mulje, et Los Angelese ja ka San Diego elanike seas puhkes mäss. Gefkeni plaani kohaselt oleks need mässud tekkinud kogu USA läänerannikul ja natsid oleksid siis seal võimu haaranud ja nende abil oleks natsiarmee üksused saanud USA pinnale siseneda. 

Natsid 1930. aastatel Los Angeleses
Natsid 1930. aastatel Los Angeleses Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Leon Lewis sai aru, et ta peab koos oma agentidega aktiivselt sekkuma, et natsid ei saaks oma plaane ellu viia.

Lewis jõudis jälile, et mereväe seersandid olid valmis müüma mässu korraldajatele relvi ja ta hoidis selle ära. Need kaks meest anti relvavarguste eest sõjakohtu alla.

Ta tegutses kuni 1947. aastani, olles USA luure jaoks tähtis allikas, kuna tal olid kõige täpsemad andmed USA pinnal tegutsevate natside kohta.

Lewise andmetel tahtis Hitler maailma suurimat filmitööstust Hollywoodi oma kontrolli alla, kuid ka see plaan kukkus läbi.

Holywoodi märk, mida on arvutis töödeldud / Twitter.com
Holywoodi märk, mida on arvutis töödeldud / Twitter.com Foto: twitter.com

USA natsid ja fašitid üritasid rünnata mitmeid 1930. aastatel Hollywoodi stuudiote juhte, režissööre ja näitlejaid. Teada on, et nende tapmisnimekirjas oli MGM stuudio juht Louis B Mayer, näitlejad James Cagney, Eddie Cantor, Charlie Chaplin ja Al Jolson. Lewis takistas osasid neist tapmisplaanidest, osad aga jäid ära USA luure sekkumise tõttu. Ebasobivate isikute kõrvaldamine oli osa natside Hollywoodi vallutamise plaanist. Nende asemele taheti panna oma inimesed. 

Louis B Mayer / wikipedia.org
Louis B Mayer / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
James Cagney / wikipedia.org
James Cagney / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Charlie Chaplinil valmis 1940. aastal film «Suur diktaator», milles ta pilas Adolf Hitlerit.

Charlie Chaplin 1940. aasta filmis «Suur diktaator»
Charlie Chaplin 1940. aasta filmis «Suur diktaator» Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lewis suri 1954. aastal 65-aastasena infarkti.

«Alates 1933. aastast kuni 1945. aastani tegutses USA pinnal mitmeid natside, fašistide ja viienda kolonni grupeeringuid, kes olid ohtlikud. Kuid olid ka vastujõud, kes hoidsid nende provokatsioonid, mõrvad ja vägivalla ära. Lewis oma agentide võrgustikuga hoidis ära halvima ehk USA lääneranniku langemise natside kätte,» kirjutas Rossi oma raamatus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles