Video: Pussy Riot protestis Trump Toweris

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Riot
Pussy Riot Foto: Eric Gaillard/Reuters/Scanpix

Venemaa naistebänd Pussy Riot, mille liikmed kiriku rüvetamise eest kohtu poolt süüdimõistetuna mõnda aega vanglakaristust kandsid, astus eile, 23. oktoobril üles New Yorgis Trump Toweris.

USA meedia teatel sulges politsei Trump Toweri, kus asub ka president Donald Trumpi luksuskodu, pooleks tunniks.

Trump Tower
Trump Tower Foto: MARK LENNIHAN/AP/Scanpix

Pussy Riot kutsus ameeriklasi üles neid Kremli poliitika vastases võitluses toetama ja USA valitsust avaldama Vene võimudele survet poliitvangide vabastamiseks.

Bänd kritiseeris oma etteastes ameeriklasi ja läänlasi, et nad tegelevad seksistliku juraga, mitte tõsiste teemadega nagu inimõigused.

«Vallutasime Trump Toweri esise, et viia tähelepanu poliitvangidele. Arvame, et poliitvangid ja nende kaitsmine on tähtsam kui seksism,» teatasid venelannad.

Bändiliige Maria Aljohhina teatas Facebookis: «Politsei sulges pooleks tunniks Trump Toweri ja selle ümbruse».

Trump Tower / EDUARDO MUNOZ/REUTERS/Scanpix
Trump Tower / EDUARDO MUNOZ/REUTERS/Scanpix Foto: EDUARDO MUNOZ/Reuters/Scanpix

Nad teatasid, et kümnete poliitvangide seas on vaja vabastada ka ukrainlasest filmitegija Oleg Sentsov, kes on seni Venemaa vanglas.  

Oleg Sentsov
Oleg Sentsov Foto: STR/AP/Scanpix

Veel nõudsid nad teise ukrainlase, anarhist Oleksandr Koltšenko vabastamist.

Vene kohus määras Sentsovile 20 aasta pikkuse karistuse terrorismi eest. Ukrainlase advokaatide ja toetajate sõnul tahtsid vene võimud filmimehe suu kinni panna, kuna ta kritiseeris Krimmi anastamist Venemaa poolt.

Koltšenkole määrati kümne aasta pikkune vangistus.

«Meie andmetel on Oleg Sentsovi julmalt piinatud, kaks kuud tagasi saadeti ta Venemaa ühte karmimasse polaarala vanglasse, kus vangidel puuduvad igasugused õigused. Leidsime, et vene poliitvange tuleb aidata enne, kui on liiga hilja. Inimõiguste eest seismisel ei ole riigipiirid takistuseks,» teatas Pussy Riot.  

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International nõuab samuti Sentsovi vabastamist, kuna nende arvates oli kohus tema üle farss.

Pussy Riot on Venemaa punkansambel, mille liikmed korraldasid 21. veebruaril 2012. aastal Moskvas Lunastaja Kristuse kirikus etteaste, kandes ettelaulu «Jumalaema, aja Putin minema» ja nad arreteeriti.

Pussy Rioti skandaalne esinemine 2012. aastal Moskva kirikus
Pussy Rioti skandaalne esinemine 2012. aastal Moskva kirikus Foto: Aleshkovsky Mitya/ITAR-TASS/Scanpix

7. augustil 2012 taotles prokurör Aleksei Nikiforov Hamovniki kohtus punkansambli Pussy Riot liikmetele Nadežda Tolokonnikovale, Maria Aljohhinale ja Jekaterina Samutsevitšile  kolme aasta pikkust vanglakaristust.

Pussy Rioti liikmed 2012. aastal (vasakult alates) Nadežda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitš ja Maria Aljohhina
Pussy Rioti liikmed 2012. aastal (vasakult alates) Nadežda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitš ja Maria Aljohhina Foto: Alexey Filippov/RIA Novosti/Scanpix

17. augustil 2012 määras kohus Samutsevitšile, Aljohhinale ja Tolokonnikovale kaheaastase vanglakaristuse Kõik kolm kaebasid otsuse edasi. Moskva linnakohus mõistis Jekaterina Samutsevitšile 10. oktoobril tingimisi karistuse, kuid jättis Aljohhina ja Tolokonnikova vabadusekaotuse jõusse ja nad saadeti seda kandma Siberis asuvatesse vanglatesse.

Putini amnestiaga pääsesid naised 2014. aasta märtsis vabadusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles