Video ja pildid: langev täht Kanada taevas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orioniidide meteoorivool
Orioniidide meteoorivool Foto: Chris Pomeroy / Caters News/Caters News Agency/Scanpix

Kanada Newfoundlandi Southside Hillsi elanikud nägid ja jäädvustasid taevas kummalist nähtust, milleks oli roheline sabaga tulekera.

Seda märkas ka Andrew Wilkinis, kes oli kohalikus restoranis õhtust söömas, kus ta aknast välja vaatas aj märkas, et mingi helendav objekt taevast alla sadas, edastab The Sun.

Langev täht ehk meteoor
Langev täht ehk meteoor Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

«Kogu taevas läks heledaks, selle põhjustajaks oli roheline tulekera, millel oli saba. Arvasin, et kuskil lastakse ilutuletiku rakette, kuid siis sain aru, et raketid lendavad üles, mitte ei kuku alla,» teatas kanadalane.

Newfoundlandi politsei sai paljudelt inimestelt kummalise taevase fenomeni kohta teateid. Uuriti, kas keegi võis selle tõttu vigastada saada või kuskil tulekahju tekkida, kuid midagi sellist ei leitud. Samuti ei kuuldud, et keha allakukkumisel oleks pauku olnud.

Orioniidide meteoorivool
Orioniidide meteoorivool Foto: Chris Pomeroy / Caters News/Caters News Agency/Scanpix

Astronoomid lahendasid saladuse öeldes, et  praegu saab näha orioniidide meteoorisadu ja Newfoundlandil nähtu võis olla meteoor.

Orioniidide meteoorivool
Orioniidide meteoorivool Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

Orioniidide meteoorivoolu näeb igal aastal oktoobris, ühes tunnis võib näha kuni 20 langevat tähte. Astronoomide teatel tuleb see meteoorivool Orioni ja Kaksikute tähtkujude piirilt. Orioniidid on pärit Halley komeedi, mis on Maalt nähtav 75 – 76 aasta tagant, sabast.

Google Sky Map, millel on selgitatud orioniidide meteoorivoolu
Google Sky Map, millel on selgitatud orioniidide meteoorivoolu Foto: THE NEW YORK TIMES/NYT/Scanpix

Meteoor (rahvakeeles langev täht) on Maa atmosfääri sattunud meteoorkeha põhjustatud valgus-, heli-, elektri- jm. nähtuste kompleks. Kui keha põlemise jääk langeb maapinnale, nimetatakse seda meteoriidiks.

Meteoor ehk langev täht
Meteoor ehk langev täht Foto: PA/PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles