Pildid: Rooma Lazio jalgpallurid ütlesid Anne Frankiga «ei antisemitismile»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Itaalia jalgpalliklubi Roma Lazio mängijad kandsid eile, 25. oktoobri õhtul toimunud kohtumisel Bologna jalgpalliklubiga Bolognas Renato Dall’ Ara staadionil holokaustis hukkunud juuditüdruku Anne Franki pildiga T-särke, protestides sellega antisemitismi vastu.

Samas oli matši pealtvaatajate seast kuulda fašistlikku laulu «Me ne frego» (Mul on ükskõik) ja osa jalgpallifänne teatasid, et boikoteerivad seda matši, kuna tegemist on «teatriga», edastab The Local.

Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei»
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei» Foto: ALBERTO LINGRIA/REUTERS
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei»
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei» Foto: Giorgio Benvenuti/AP
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei»
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei» Foto: Giorgio Benvenuti/AP

Antisemitsimi teema tõstatus, kuna Lazio paremäärmuslike vaadetega fännid mõnitasid möödunud pühapäeval Rooma olümpiastaadionil Lazio rivaali AS Roma fänne, loopides seal Anne Franki pilte ja kandes AS Rooma jalgpallisärke.

Lazio paremäärmuslastest fännid lootsid nii solvata AS Roma fänne, kelle seas on nii vasakpoolsete vaadetega inimesi kui juute. Rooma olümpiastaadion on mõlema jalgpalliklubi kodustaadion.

Itaalia jalgpalliföderatsioon langetas intsidendi tõttu otsuse, et selle nädala matšide teemaks on antisemitism ning Anne Franki päevikust loetakse katkendeid ette. Lisaks jagatakse juudi päritolu Itaalia kirjaniku Primo Levi mälestusteraamatut holokaustis ellujäämisest «Kas see on inimene».

Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei». Pildil holokaustis ellu jäänud Itaalia kirjanik Primo Levi
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei». Pildil holokaustis ellu jäänud Itaalia kirjanik Primo Levi Foto: imago stock&people/imago/Andrea Merola

Lisaks levitatakse lendlehti, millel on Anne Franki pilt ja juures tekst: «Me kõik oleme Anne Frank».

Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei». Lendleht Anne Frankiga
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei». Lendleht Anne Frankiga Foto: GIANNI SCHICCHI/AFP

Lazio presidendi Claudio Lotito teatel ta tegeleb üles kerkinud probleemiga, ta külastas Roomas asuvat sünagoogi ja plaanib viia antisemiitidest jalgpallifännid Auschwitzi muuseum-koonduslaagrisse.

Itaalia meedia arvates üritab Lotito näidata end heas valguses, kuid tegelikult on ka tema antisemiit. Sellele viitab telefonikõne, mis jõudis meediasse ja milles ta naljatab rabide teemal.

«Okei, kas on olemas ka aserabi või on ainult rabi? Aga igatahes teeme selle nalja ära,» olevat Lotito öelnud.

Lotito teatas pärast meedias ilmunud artiklit, et ta annab kohtusse kõik, kes talle need sõnad suhu paneb.

Itaalia jalgpalliföderatsioon andis Laziole fännide käitumise tõttu järgneva kahe mängu keelu Rooma Stadio Olimpicol, kuid Lazio juhi arvates ei peaks jalgpallurid umbes 15 antisemiidist jalgpallifänni tõttu kannatama. 

Itaalia president Sergio Mattarella andis siseminister Marco Minnitile käsu teha antisemiitidest jalgpallifännid kindlaks ja anda neile alaline keeld mängudele.

Eilses mängus võitis Lazio Bolognat 2:1. 

Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei»
Roma Lazio mängijad ütlesid antisemitismile Anne Franki pildiga T-särgiga «ei» Foto: GIANNI SCHICCHI/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles