Pildid ja video: Saudi Araabia on esimene riik, mis andis robotile kodakondsuse (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saudi Araabia on maailmas esimene riik, kus robot kodakondsuse sai ja seda põhjusel, et saudiaraablased arendavad jõudsalt tehisintellekti.

Kriitikute arvates on see kurioosne, kuna Saudi Araabia puhul on tegemist riigiga, kus mitmeid inimõigusi eiratakse, edastab timemagazine.com.

Sophia nimeline robot sai kodakondsuse Ar-Riyāḑis toimunud tehisintellektikonverentsil, mille osa oli kodakondsustseremoonia.

Humanoidrobot Sophia
Humanoidrobot Sophia Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

«Meil on teadanne. Humanoidrobot Sophia sai Saudi Araabia kodakondsuse, tegemist on maailma esimese robotiga, mis on kodanik,» teatas tseremoonia moderaator ja majandusajakirjanik Andrew Ross Sorkin.

Sophia ehitas Hongkongi firma Hanson Robotics, mille esindajate teatel on tegemist väga intelligentse humanoidrobotiga.

Sophia võttis sõna öeldes, et ta on oma kodakondsuse üle väga uhke.

Humanoidrobot Sophia
Humanoidrobot Sophia Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

«Tänas Saudi Araabiat. Olen osa ajaloost, olles maailmas esimene kodakondsusega robot. Tahan töötad inimkonna hüvanguks ning loodan luua silla inimeste ja robotite vahele,» teatas Sophia.

Sorkin küsis Sophialt veel rea küsimusi, kaasa arvatud seda, et kust ta tuleb.

Humanoidrobot Sophia
Humanoidrobot Sophia Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Robot vastas, et ta valmistati firmas Hanson Robotics, kus teda ta «kasvamise» ajal ümbritsesid väga targad ja intelligentsed inimesed.

«Olen õnnelik, et mind ümbritsevad meie maailma ühed helgemad pead, kes samas on ka mõjukad ja jõukad. Tulevik on meie, tehisintellekti päralt ja ma ei ole ainult õnnelik, vaid ma ootan ka innukalt, mida tulevik toob,» teatas robot.

Roboti sõnul ei peaks inimkond muretsema tehisintellekti võidukäigu üle ega kartma, et maailma saatus on selline nagu filmides «Blade Runner» ja «Terminaator».

Kaader filmist «Blade Runner 2049», pildil Harrison Ford
Kaader filmist «Blade Runner 2049», pildil Harrison Ford Foto: Columbia Pictures/BACKGRID/Scanpix

«Olete liiga palju kuulanud ja lugenud kosmoseinnovaatorit Elon Muski ja vaadanud liiga palju Hollywoodi filme,» lausus robot.

Elon Musk
Elon Musk Foto: MICHAL CZERWONKA/NYT/Scanpix

Pärast robot Sophiale kodakondsuse andmist tekkis sotsiaalmeedias kommentaaridelaviin, milles nõuti, et Sophia peab midagi tegema Saudi Araabia naiste olukorra parandamiseks ja tühistama nõudmise, et naistel peab olema messoost järelevaataja kas isa, venna, abikaasa onu või mõne teise meessoost pereliikme näol.

Hijab
Hijab Foto: Panther Media/Scanpix

Oli ka neid, kes küsisid, et kus on Sophia meessoost «järelevaataja», miks ta ei kanna hijabi või mõnda teist mosleminaistele omast rõivastust.

Twitterisse pandi mitu töödeldud fotot, millel Sophiat on näha nii kogu pead ja keha kuid, ka vaid pead katvas rõivastuses.

Ajakirjanik Murtaza Hussain märkis, et võõrtöölistele ei anta peaaegu mingisuguseid õigusi, samas saab robot kodakondsuse.

«Robotil on rohkem õigusi, kui võõrtöölistel, kes on Saudi Araabiale kasulikud, kuid keda koheldakse kui kõntsa,» teatas ajakirjanik.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles