Aserbaidžaan kuulutas telekoka Anthony Bourdaini persona non grata’ks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anthony Bourdain
Anthony Bourdain Foto: Frank Gunn/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Lõuna-Kaukaasias asv Aserbaidžaan pani maailmakuulsa ameeriklasest telekoka Anthony Bourdaini musta nimekirja, kuulutades ta persona non grata’ks ehk ebsoovitavaks isikuks, kuna ta külastas Armeenia kontrolli all olevat Mägi-Karabahhi.

Telekokk külastas Aserbaidžaani endise autonoomse oblasti ala selle kuu alguses seoses oma saatega «Anthony Bourdain: Parts Unknown», milles ta uurib ja tutvustab maailma vähetuntud paikade kööki ja kultuuri, edastab msn.com.

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain Foto: Dimitrios Kambouris/AFP/Scanpix

Aserbaidžaani välisministeeriumi pressiesindaja Hikmet Hajiyev teatas, et Bourdain pandi persona non grata nimekirja, kuna ta ei austa Aserbaidžaani territoriaalset ühtsust ja sõltumatust.

Mägi-Karabahh on Armeenia kontrolli all alates 1980. aastate lõpu konfliktist aserite ja armeenlaste vahel.  Armeenia ja Aserbaidžaani vahel on küll sõlmitud relvarahu, kuid Mägi-Karabahhis on seni sõjategevus jätkunud ja toonud kaasa uusi inimohvreid.

Aserbaidžaani ja Karabahhi kaart
Aserbaidžaani ja Karabahhi kaart Foto: wikipedia.org

Rahvusvaheliselt peetakse Mägi-Karabahhi Aserbaidžaani osaks, kuid ilma Bakuu loata selle paiga külastamine on kriminaalkuritegu.  

«See, et Bourdain tegi seal kokasaadet, on solvang ühele miljonile aserile, kes armeenlaste poolt oma kodudest välja aeti ja kellest põgenikud said,» teatas Hajiyev.

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain Foto: Brent N. Clarke/AP/Scanpix

Bakuu võimud on pannud musta nimekirja umbes 700 välismaalast, kes on külastanud Mägi-Karabahhi. Need isikud ei tohi Aserbaidžaani külastada.

Bourdaini reisi- ja kokasaade on eetris CNNis ja see on saanud viis Emmy teleauhinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles