Uue kunsti muuseum paneb välja tekstiilid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tekstiilikunstnik Aet Ollisaar toob Uue kunsti muuseumisse kõrvuti oma ja vanaema loomingu.
Tekstiilikunstnik Aet Ollisaar toob Uue kunsti muuseumisse kõrvuti oma ja vanaema loomingu. Foto: Urmas Luik

Pärnu uue kunsti muuseumis avatakse täna Ellen Hanseni ja tema lapselapse Aet Ollisaare ühine vaibanäitus “Peegeldused” ning homme soomlase Riikka Juvoneni maalinäitus “Rõõm, ilu ja lootus”.

Hanseni tööd toovad vaatajani vormieelistuste muutumise ajas, kuid sisult jääb autor kindlaks oma lemmikteemadele: vaipades heliseb muusika, kõlavad luuleread, taaselustub Eesti rahvakunsti värvi- ja kujundikeel.

Pikk loometee pakub üksikteoseid ja kompositsioonide seeriaid, tehniliseks väljendusvahendiks on pehme rüiupind, selgepiiriline pindpõime või maaliline gobelääntehnika.

Ollisaar vaimustub sageli materjalide olekust. Ta on loonud valdavalt suuremõõtmelisi vaipu, mille tehnilised eelistused on muutunud tihepindsest kudumist õhuliste avatud struktuurideni ja teemad varieeruvad sügavalt isiklikest lugudest abstraktsete üldistusteni.

Näituse korraldamise ajend oli Ellen Hanseni 100 aasta juubel 2010. aasta juulis.

Riikka Juvonen aga on Soome maalija, autor ja illustraator, kes praegu elab Helsingis, kuid veetnud palju aega Lähis-Idas, Hispaanias ja Türgis.

Võõrail mail ja võõrastest kultuuridest ammutatud kogemused on Juvoneni töid küllaltki palju mõjutanud. Tihti on tema värvivaliku kohta öeldud, et need ei ole soomepärased. Ehk ongi see nii.

Juvonen arvab, et need aastad ei ole muutnud tema põhjamaist identiteeti. Punane, kollane ja türkiissinine on olnud temas olemas: soomlaste sügavas sisemuses leidub eredaidki värve.

Kunsti üks eesmärke on Juvoneni arvates tuua lootust. Ilu on armastus.

Sel näitusel “Rõõm, ilu ja lootus” on väljas 15 lõuendil õlimaali, mis loodud aastail 2005–2011.

Näitused jäävad avatuks 2. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles