Saksa raudtee tahab anda kiirrongile nimeks Anne Frank, tekitades seose holokaustiga (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Frank
Anne Frank Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix

Saksamaa riiklik raudtee Deutsche Bahn kavatseb oma uutele kiirrongidele anda ajaloost tuntud isikute nimed, kaasa arvatud koonduslaagris hukkunud juuditüdruku Anne Franki oma.

Välja pakuti 19 000 nime, mille seas on Saksa endised kantslerid Konrad Adenauer ja Willy Brandt, kirjanik Erich Kästner , filosoofid Hannah Arendt ja Karl Marx ning Scholli kaksikud, Hans ja Sophie Scholli järgi, kes olid natside vastase noorteliikumise juhid, edastab the Local.  

Konrad Adenauer (1876 - 1967)
Konrad Adenauer (1876 - 1967) Foto: Konrad Giehr/picture alliance / Konrad Giehr/Scanpix
Willy Brandt (1913 - 1992)
Willy Brandt (1913 - 1992) Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix
Erich Kästner (1899 - 1974)
Erich Kästner (1899 - 1974) Foto: Goebel/picture-alliance / dpa/Scanpix
Karl Marx (1818 - 1883)
Karl Marx (1818 - 1883) Foto: RIA Novosti/RIA Novosti/Scanpix

«Tahame austada neid inimesi, hoidmaks mälestust nendest elus,» teatas Deutche Bahn.

Kuid Anne Franki järgi rongi nimetamine tõi vastuseisu, kuna kriitikute arvates viitab see juutide koonduslaagrisse viimisele.

Anne Frank
Anne Frank Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix

Natsid transportisid juute loomavangunites erinevates paikades asuvatesse koonduslaagritesse.

Anne Frank ja ta pere tabati 1944. aastal Hollandis  Amsterdamis ja nad deporteeriti septembris Auschwitzi koonduslaagrisse. Anne ja ta õde Margot viidi edasi Bergen Belseni koonduslaagrisse, kus nad surid 1945. aasta märtsis tüüfusse. Anne Frank oli surres 15-aastane. Ta sai pärast Teist maailmasõda kuulsaks, kui ta isa Otto Frank, kes perest ainsana ellu jäi, ta päeviku raamatuna avaldas. 

Amsterdamis asuva Anne Franki fondi esindajad teatasid eile, et rongile ei ole sobiv anda koonduslaagris hukkunud juuditüdruku nime.

«Saame aru, et ajaloolisi isikuid hinnatakse ja raudteefirma kavatsused on head, kuid tekkida võib negatiivne seos. Anne Franki nimi toob meelde juutide arreteerimised ja deporteerimised, mida tehti rongidega. Seega võidakse Anne Franki nime kandvat rongi hakata seostama holokausti ja tagakiusamisega,» teatas fond.

Deutsche Bahni rong
Deutsche Bahni rong Foto: Bodo Marks/AP/Scanpix
Juutide deporteerimine koonduslaagritesse
Juutide deporteerimine koonduslaagritesse Foto: Reuters/AFP/AP/SCANPIX

Rongile Anne Franki nime andmise vastu on ka poliitik Iris Eberl, kes peab seda halvaks maitseks, kuna Frank ja ta pere sõidutati koonduslaagrisse rongis.

«Deutsche Bahni eelkäkija Deutsche Reichsbahn transportis natside ohvreid koonduslaagritesse rongidega,» teatas poliitik.

Deutsche Bahn kaitses end teatades, et ronginimede konkursile esitatud kuulsate isikute nimede seas pakuti väga palju Anne Franki nime.

Lisati, et nimede valikusse oli kaasatud kaks ajaloolast, kes kiitsid lõpliku valiku heaks, kuid nad kavatsevad rongide nimevaliku puhul konsulteerida ka juudikogukonnaga.

Uued kiirrongid plaanitakse võtta Saksamaal kasutusse kahe aasta jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles