Video: CIA andmetel võis Adolf Hitler elada 1950. aastatel Lõuna-Ameerikas Colombias

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA arhiivis olev foto, millel on vasakul endine saksa agent Phillip Citroen ja paremal väidetavalt Adolf Hitler
CIA arhiivis olev foto, millel on vasakul endine saksa agent Phillip Citroen ja paremal väidetavalt Adolf Hitler Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA Luure Keskagentuuri (CIA) andmetel võis natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler pääseda 1945. aastal Berliinist põgenema, mitte ei lasknud end oma punkris maha, jõudes koos mitmete kaaskondlastega Lõuna-Ameerikasse.

CIA uurijate kätte jõudsid dokumendid, mis lubavad oletada, et Hitler elas  1950. aastatel Colombias valenime all, edastab mirror. co.uk.

CIA arhiivis olev mustvalge foto, millel on väidetavalt paremal Adolf Hitler
CIA arhiivis olev mustvalge foto, millel on väidetavalt paremal Adolf Hitler Foto: Kuvatõmmis/Youtube

CIA agent, kelle koodnimi oli Cimelody-3, väitis CIAle saadetud memodes, et endine füürer on elus ning talle info edastanud endine saksa agent Phillip Citroen rääkis Hitleriga Colombias Tunjas.

Citroen sõnas Cimelody-3, et ta kohtus mehega, kes näeb välja nagu Hitler, kui ta töötas Tunjas, kuhu saabus pärast Teist maailmasõda palju natse.

CIA arhiivis olev foto, millel on vasakul endine saksa agent Phillip Citroen ja paremal väidetavalt Adolf Hitler
CIA arhiivis olev foto, millel on vasakul endine saksa agent Phillip Citroen ja paremal väidetavalt Adolf Hitler Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Informaatori teatel suhtusid seal elavad sakslased nimetatud mehesse suure austusega, hüüdes teda füüreriks, seal kasutati ka natsitervitust ja erinevat natsiatribuutikat.

Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: Personalities/Scanpix

Endise saksa agendi Citroeni teatel kasutas Hitler Colombias nime Adolf Schritteimayor. Citroen lasi end koos Schritteimayoriga pilditada, edastades foto CIA agendile Cimelody-3.

Colombia Caracases asunud  CIA büroo  juht David Brixnor saatis 1955. aastal temani jõudnud isikukirjelduse koos Citroeni poolt antud fotoga USAsse CIA peamajja.

CIA juhid siiski ei uskunud Colombiast pärit informatsiooni, pidades seda väljamõeldiseks ja ulmeks, kuna ametlikel andmetel leiti Berliinist Hitleri jäänused.

Adolf Hitleri väidetav surnukeha, mille ledsid nõukogude sõdurid
Adolf Hitleri väidetav surnukeha, mille ledsid nõukogude sõdurid Foto: Personalities/Scanpix

«Ei Cimelody-3 ega Caracase esindusel ei ole andmeid ega õigust olemasoleva info põhjal kinnitada, et tegemist võib olla Adolf Hitleriga. Edastame andmed CIA peamajja neile, kellele see võib huvi pakkuda,» on Brixnori memos.

CIAsse jõudnud dokumentide kohaselt töötas 66-aastane Hitler siis Colombia ühes laevandusfirmas ametnikuna, kuid 1950. aastatel lõpul põgenes Argentinasse, kuna arvas, et USA luure võis ta leida.

Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: Personalities/Scanpix

Ametlikel andmetel tegi Hitler 30. aprillil 1945, kui Punaarmee oli juba Berliinis, tsüaniidi ja tulistamise abil enesetapu. Temaga läksid koos vabasurma veel mitmed tuntud natsid.

Nõukogude sõdurid leidsid väidetavalt Hitleri surnukeha ja ta maeti märkimata hauda.

Saksamaa andis üks nädal hiljem alla, Saksamaa revajõudude ülemjuhatus ja lääneliitlaste ekspeditsioonikorpus sõlmisid Saksamaa kapitulatsiooniakti 7. mail 1945 Prantsusmaal Reims' is.

Prantsusmaal Reims'is 7. mail 1945 sõlmitud kapitulatsiooniakt Saksamaa ja lääneliitlaste vahel
Prantsusmaal Reims'is 7. mail 1945 sõlmitud kapitulatsiooniakt Saksamaa ja lääneliitlaste vahel Foto: wikipedia.org

Nõukogude Liit ei jäänud sellega rahule ja 8. mail 1945 sõlmiti Berliinis uus kapitulatsiooniakt, kuid kuna allakirjutamise ajaks oli Moskvas juba 9. mai, siis Venemaal tähistatakse Teise maailmasõja lõppu just sel kuupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles