Pildid ja video: patune Harvey Weinstein langeb tuleroaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edenbridge'is põletatakse Harvey Weinsteini kuju
Edenbridge'is põletatakse Harvey Weinsteini kuju Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Ühendkuningriigis tähistatakse sel nädalalõpul 17. sajandi Püssirohuvandenõu (Gunpowder Plot) 412. aastapäeva, mille puhul süüdatakse mitmetest paikades lõkked.

Üks neist kohtadest on Kentis asuv Edenbridge, kus tuleroaks langeb Hollywoodi produtsendi, seksiskandaali sattunud Harvey Weinsteini 11-meetrine kuju, edastab Huffington Post.

Edenbridge'is põletatakse Harvey Weinsteini kuju
Edenbridge'is põletatakse Harvey Weinsteini kuju Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Tavaliselt põletatakse 5. novembril Guy Fawkesi kuju, kuna see ajalooline isik oli nimetatud vandenõu lõhkeaineekspert, kes pidi lordidekoja hoones  püssirohutünnid plahvatama panema.

19. sajandi maal, millel on kujutatud Guy Fawkesi arreteerimist
19. sajandi maal, millel on kujutatud Guy Fawkesi arreteerimist Foto: wikipedia.org

Püssirohuvandenõu  oli Inglise katoliiklaste vandenõu eesmärgiga tappa Inglismaa protestandist kuningas James I parlamendi uue istungjärgu avamisel 5. novembril 1605 ning panna troonile taas katoliiklik valitseja, Jamesi üheksa-astane tütar Elizabeth.

Vandenõu kukkus anonüümse vihje tõttu läbi, ametnikud tabasid parlamendihoone keldrist Guy Fawkesi, kes piinamisel kaasosaliste nimed paljastas. Kohus mõistis vandenõulastele surmanuhtluse.  

31. jaanuaril 1606 tegi Fawkes enesetapu, hüpates alla lavalt, kus ta pidi poodama. Ta murdis kaela ja pääses hukkamisest.

Parlamendi ja kuninga pääsemise päeva, Guy Fawkesi päeva, on Inglismaal  alates 1605. aastast tähistatud rahvapidudega, kus põletatakse Guy Fawkesi kuju ning iga istungjärgu eel toimub Briti parlamendi keldri rituaalne ülevaatus.

Briti parlamendihoone keldri kontrollimine enne istungijärku
Briti parlamendihoone keldri kontrollimine enne istungijärku Foto: PA/PA Archive/Press Association Images/Scanpix

Edenbridge’i lõkke korraldajate teatel otsustasid nad sel aastal põletada tuntud filmimehe, et näidata oma vastuseisu seksuaalsele ahistamisele.

Harvey Weinsteini kuju Edenbridge'is
Harvey Weinsteini kuju Edenbridge'is Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

«Valisime sel aastal Weinsteini, kuna see tuntud mees on naisi aastakümneid ahistanud. Anname oma panus ta hävitamisse sellega, et põletama ta kuju,» teatas Edenbrifge Bonfire Society Facebookis.

Harvey Weinsteini kuju
Harvey Weinsteini kuju Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Weinsteini skandaal sai alguse oktoobris, mis kaks USA mõjukat väljaannet avaldasid artikli, milles mitu Hollywoodi naisstaari süüdistas Weinsteini vägistamises ja seksuaalses ahistamises.

Möödunud aastal põletati Edenbridge’is lisaks Guy Fawkesile ka USA presidendi Donald Trumpi kuju, mis oli sõnum, et inglased ei kiida Trumpi labasust ja agressiivsust heaks. 

Ühendkuningriigis Edenbridge'is põletati 2016 Donald Trumpi kuju
Ühendkuningriigis Edenbridge'is põletati 2016 Donald Trumpi kuju Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix
Donald Trumpi kuju põletamine Edenbridge'is 2016
Donald Trumpi kuju põletamine Edenbridge'is 2016 Foto: NEIL HALL/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles