Kas Tšiilis elav mees on tõesti sündinud 1896. aastal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Celino Villaneuva Jaramillo 115-aastasena
Celino Villaneuva Jaramillo 115-aastasena Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Väidetavalt on Tšiilis elav mees sündinud 1896. aastal, olles praegu 121-aastane ning seega saab teda pidada maailma kõige vanemaks elus olevaks inimeseks.

Celino Villaneuva Jaramillo hooldaja, 85-aastase Marta Ramirezi sõnul on mehe ID-kaardil sünniajana kirjas 25. juuli 1896, edastab The Guardian. 

Celino Villaneuva Jaramillo ID-kaart
Celino Villaneuva Jaramillo ID-kaart Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mees kaotas kõik oma dokumendid majapõlengus, mis toimus 20 aastat tagasi, kuid rahvastikuregistri arhiivides olid tema kohta andmed, mille kohaselt sündis ta 19. sajandi lõpul.

Tšiili justiitsminister käis 2016. aastal isiklikult väga eakale mehele uut ID-kaarti viimas.

«Kontrollisime arhiiviandmed mitu korda üle ja nende kohaselt on Celino Villanueva Jaramillo sündinud 25. juulil 1896,» kinnitas Tšiili statistikaameti rahvastikustatistika osakonna juht Jacqueline Salinas.

Mehe sünniaastal toimusid Kreekas esimesed nüüdisaegsed olümpiamängud, kuninganna Victoria sai kõige kauem Briti troonil olnud valitsejaks ja Fordi tehases sai valmis esimene auto.

Celino Villaneuva Jaramillo 117-aastasena
Celino Villaneuva Jaramillo 117-aastasena Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Jaramillo oli nooremas eas põllutööline ja viimased 30 aastat enne pensionile jäämist töötas ta Ambrosio Toledo nimelise maaomaniku põldudel.

Kui Jarmillo sai 80-aastaseks saatis Don Ambrosio ta pensionile ja tema asemele võeti tööle noorem mees. Samuti tuli Jarmillol vabastada maja, kus ta aastaid elas. Maaomanik hakkas endisele töölisele pensionit maksma ja mees kolis rannikulinna Mehuinisse, kus ta väikese maja üüris.

Kohalike sõnul meenutab võrdlemisi lühikest kasvu mees oma hallide juuste ja pika habemega päkapikku. Ta kasvatas oma elukoha juures asuvas aias juurvilju, mille müügiga turul lisaraha teenis.

Pärast tuleõnnetust, milles eakas mees kaotas peaaegu kõik, mis tal oli, võttis Marta Ramirez enda juurde elama, kuna tal hakkas mehest kahju.

Celino Villaneuva Jaramillo koos oma hooldaja Marta Ramireziga
Celino Villaneuva Jaramillo koos oma hooldaja Marta Ramireziga Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kui Jaramillo sai 2011. aastal 115-aatsaseks lendas teda sünnipäeva puhul õnnitlema Tšiili president Sebastián Piñera, kellega oli kaasas sotsiaalminister Joaquin Lavin ja riigijuhid tegid talle heldeid kingitusi.

Lavin andis Jaramillole üle dokumendi, mis kinnitas tema sündimist 19. sajandi lõpul ja ta vanust. Ministri sõnul on väga eakas mees eeskujuks paljudele Tšiili eakatele.

President Piñera kinkis mehele kuulmisaparaadi ja jalutuskepid ning mees sai enda soojendamiseks lokaalse väikese ahju.   

Mehe hooldaja Ramirezi teatel on Jaramillol nägemisega probleeme, ta kuuleb halvasti ja tal ei ole enam hambaid. Samuti on teistel raske saada aru, mida ta räägib.

Ametlikel andmetel on maailma kõige vanem elus olev inimene jaapanlanna Nabi Tajima, kes sündis 4. augustil 1900. aastal. 

Nabi Tajima, kes sündis 4. augustil 1900. aastal
Nabi Tajima, kes sündis 4. augustil 1900. aastal Foto: Kuvatõmmis/Youtube
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles