USA kaitseminister käis Soomes «viimsepäeva» lennukiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing E-4B
Boeing E-4B Foto: Wikipedia.org

Ameerika Ühendriikide kaitseminister James Mattis külastas Soomet, saabudes sinna Boeing E-4B lennukiga, mida tuntakse ka kui «viimsepäeva» lennukit ja mille koodnimi on Nightwatch (Öine Vahtkond).

Boeing E-4B lennukeid on kokku neli, need on eelkõige mõeldud USA juhtkonnale kriisiolukordades, kuid neid kasutatakse ka igapäevaselt, edastab iltasanomat.fi.

Näiteks kui USAsse tehakse tuumarünnak, siis transporditakse president ühe sellise lennukiga turvalisse kohta.

USA president lendab tavaliselt niinimetatud presidendilennukiga, milleks on Boeing 747-200 muudetud variant ja mille koodnimi on Air Force One.

USA presidendi lennuk koodnimega Air Force One
USA presidendi lennuk koodnimega Air Force One Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Scanpix

E-4B lennukeid on neli, seega saavad vajadusel USA juhtkonna neli isikut neid kasutada.  Kui president reisib, siis üks Nightwatch on Air Force One asenduslennukina alati kaasas.

Boeing E-4B
Boeing E-4B Foto: wikipedia.org

President Trump on praegu 12-päevasel Aasia visiidil ja kaitsminister Mattis Euroopas, seega on kaks Nightwatchi kasutuses samal ajal.

Donald Trump ja esileedi Melania Trump presidendilennukist maha astumas
Donald Trump ja esileedi Melania Trump presidendilennukist maha astumas Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix
James Mattis
James Mattis Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP/Scanpix

Nightwachi lennuk on USA õhujõudude lennukitest kõige suurema meeskonna liikmete arvuga. Seda lennukit saab tankida lendamise ajal õhus ja see on ette nähtud lendama üks nädal ilma vahemaandumisi tegemata.

Kui Air Force One on täis luksust, siis Nightwatch on askeetne ja militaarne, kuna sellest saab kriisi korral presidendi ja sõjajõudude komandokeskus.

USA presidendi lennuk koodnimega Air Force One
USA presidendi lennuk koodnimega Air Force One Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix

Nightwatchil on mitu relva, lisaks õhutõrjerakettidele ka elektromagnetimpulss (EMP), mis on plahvatuslik elektromagnetilise energia voog, mille abil saab hävitada elektrilisi seadmeid.   

Nightwachi kasutamine on kallis, üks lennutund läheb maksma umbes 160 000 dollarit (140 000 eurot).

Kui president on USAs, siis igaks juhuks on üks Nightwatch lennuk 24 tundi ööpäevas Nebraskas Offuti õhujõudude baasis stardivalmis.

Juulis tabas orkaan seda õhujõudude baasi, tekitades kahele Nightwatch lennukile kahjustusi, mille tõttu need remonti vajasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles