Soome vanglast leiti «unustatud» vang (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla
Vangla Foto: Caro / Teich/Caro / Teich/Scanpix

Soome Sukeva vanglast leiti «unustatud» vang, kes vangla esindajate teatel hakkas omast vabast tahtest erakuks.

Uurimine näitas, et mees elas üksikkongis, mille olud olid spartalikud, rohkem kui kaks aastat, edastab iltasanomat.fi.

Soome parlamendi õigusvahemehe asetäitja Jussi Pajuoja sõnul saatis ta Sukeva vanglale märgukirja, et nende vanglas olev isik ei suhelnud üle kahe aasta teiste vangidega, oli eraldatuna ning seega oli tegemist inimõiguste rikkumisega.  

«Olen seisukohal, et  vanglasiseseks karistamiseks mõeldud üksikvangistus ei ole pikaajaliselt sobiv,» teatas Pajuoja.

Uurimine näitas, et «unustatud» vang soovis ise eraklikku elu, kuna ta kartis kaasvange ja arvas, et teda võidakse vangla tavalises osakonnas rünnata.

Erakust vang ei olnud nõus suhtlema isegi parlamendi ja õigusvahemehe esindajatega.

Mees sai korralikult süüa, kuid ta ei julgenud koos teiste vangidega pesemas käia ja seega oli ta pikka aega pesemata. Vangla esindajate teatel nõustus ta nüüd pärast pikki läbirääkimisis lõpuks end pesema.

«Kontrollisin Sukeva vanglast 2015. aastal ja siis jäi mulle silma, et alates 2013. aastast elab vangla eriplokis vang, kes ei olnud teiste vangidega kokku puutunud. Vangla selgituse kohaselt palus see vang end ise sinna majutada, kuna tema arvates võisid teised vangid ta tappa,» teatas Pajuoja.

Vangla üritas pärast Pajuoja kriitikat eraldi elanud vangi harjutada teistega suhtlema ja enda eest hoolitsema.

«Pidime teda pikalt motiveerima, et ta julgeks kongist välja tulla, jalutusajal värske õhu kätte minna, treeningsaalis käia ja end regulaarslet pesta. Koos teistega ta siiski eriti olla ei taha, rääkimata treenimisest,» lisas õigusvahemehe asetäitja Pajuoja.

Pajuoja arvates  ei oleks vangla juhid pidanud arvestama nimetatud vangi sooviga olla täielikus üksinduses ning talle oleks pidanud võimaldama psühholoogilist abi.  

Sukeva vangla asejuhi Vili Pehkoneni teatel on nimetatud vangi probleem nüüdseks lahenenud.

Sugeva vangla on 186-kohaline range režiimiga meestevangla, kus kannavad karistust isikud, kes on pärit Savost, Kesk-Soomest, Põhja-Karjalast, Kymenlaaksost ja Kainuust.

2016. aasta andmetel kandis selles vanglas karistust 175 meest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles