Stephen Hawking: Maast saab 2600. aastaks tulekera (22)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking ja meie planeedi kujutis
Stephen Hawking ja meie planeedi kujutis Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/Scanpix

Inglasest füüsikateoreetik ja kosmoloog Stephen Hawking andis uue hoiatuse meie planeedi kohta, et 2600. aastaks on Maast saanud ülekuumenenud planeet, mis kosmosest vaadatuna näeb välja nagu tulekera.

Hawkingi arvates saavad Maale saatuslikuks ülerahvastatus, saastatus ja looduskeskkonna häving, mis kõik kokku muudavad kliima talumatuks, edastab Daily Mail.

Stephen Hawkingi ennustuse järgi muutub meie planeet tulekeraks
Stephen Hawkingi ennustuse järgi muutub meie planeet tulekeraks Foto: Jonas Hamers/Reporters Reporters/Scanpix
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Kuulsa kosmoloogi arvates peaksid erinevate riikide kosmoseagentuurid pöörama pilgud meie planeedile Maale lähima tähesüsteemi, «vaid»  4,37 valgusaasta kaugusel asuva Alpha Centauri suunas, sest see süsteem võib osutuda inimkonna päästjaks.

Euroopa Lõunaobservatooriumi avaldatud pilt Alpha Centauri tähesüsteemist
Euroopa Lõunaobservatooriumi avaldatud pilt Alpha Centauri tähesüsteemist Foto: BABAK TAFRESHI/AFP/Scanpix

Hawkingi sõnul peaksid palju raha omavad firmad ja isikud suunama oma ressursse kosmoseprojektidesse, mis aitavad inimkonda väljasuremisest päästa ja leida mõnel teisel planeedil uue kodu.

NASA teatel on Hawkingi teooria hea, kuid praeguse tehnilise võimekuse juures kuluks kõige kiiremal raketil Alpha Centaurile lendamiseks 30 000 aastat.

Samas jätkuvad uuringud ja katsetused, et kuidas rakette kosmilistes oludes kiiremini liikuma panna nii, et sõiduvahend ja selles olevad astronaudid vigastada ei saaks.

Astronoomide andmetel on suure tõenäosusega kolmest tähest koosnevas Alpha Centauri süsteemis planeet, mille olud on sarnased meie Maale.

Planeet Maa
Planeet Maa Foto: HO/Reuters/Scanpix

Hawking tegi Maa tulevikku puudutava ettekande Hiinas Pekingis toimunud Tencent Web Summitil, milles ta osales video vahendusel.

Briti kosmoloog Hawking toetab Breakthrough Starshot projekti, mille käigus uuritakse võimalusi saata järgneva 20 aasta jooksul Alpha Centaurile nanoosakestest uurimisrakett, mis lendab valguse abil märgatavalt kiiremini kui tavalised suured ja kohmakad raketid. Sellise süsteemi puhul jõuab Marsile tundidega, Pluutole päevadega.

Hawking on viimastel aastatel teinud mitmeid hoiatusi, et kui inimkonna helgemad pead ei lahku tulevikus õigeaegselt pöördumatult kahjustatud planeedilt ja ei leia kosmoses uut kodu, siis on see inimkonna lõpp.

Lisaks teeb teda murelikuks tehisintellekti võidukäik. Tema arvates võivad robotid saada inimestest intelligentsemaks ja nutikamaks  ning haarata võimu, tehes inimestest orjad. Kosmoloogi musta stsenaariumi kohaselt peavad inimesed tulevikus arvestama sellega, et robotid võivad nende Maalt lahkumist takistada.  

USA Ränioru ettevõtja, firmade Tesla Inc ja Space X asutaja, Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit Elon Musk on Hawkingiga samal seisukohal, et tulevikus võivad meie maailma valitseda robotid ja ka tema arvab, et inimkond peab endale uue koduplaneedi leidma.

Elon Musk
Elon Musk Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix

Microsofti kaasasutaja Bill Gatesi arvates ei ole paanikaks põhjust ja ta on veendunud, et inimkond suudab ettekerkinud ja kerkivad probleemid lahendada ning elu meie planeedil jätkub.

Bill Gates
Bill Gates Foto: PBG/Empics Entertainment/Scanpix

Stephen Hawkingil tekkis 21. eluaastal amüotroofne lateraalskleroos, mis tekitab lihasatroofiat, halvatust ja hingamisraskusi. Hawking on juba aastaid ratastoolis, suheldes välisilmaga arvuti ja häälroboti abi. 

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles