Kadriorus näeb haruldast ikoonikunsti

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru kunstimuuseum avab kaks ikooninäitus.
Kadrioru kunstimuuseum avab kaks ikooninäitus. Foto: Kadrioru kunstimuuseum

Laupäeval, 7. mail avatakse Tallinna Kadrioru kunstimuuseumis kaks ikoonikunsti näitust: “Eesti ikoonikunst” Kadrioru lossis ja „Vene ikoonid. Gunnar Savisaare kogu” Mikkeli muuseumis.

“Eesti ikoonikunsti” näituse eesmärk on tutvustada seni kogudes varjul olnud Eesti ikoonimaali kui vähetuntud, ent olulist osa Eesti õigeusklike – venelaste, eestlaste ja setude – läbi sajandite ulatuvast vaimsest pärandist. Muuseumi saalides eksponeeritud mälestised moodustavad visuaalse rea, mis toob vaatajani Eesti ikoonimaali arenguetapid, iseloomulikud jooned ja seotuse eri aegade vaimsuse ning esteetikaga.

“Eesti ikooni mõiste võib tunduda mitte ainult vaieldav, vaid koguni võimatu, kuid sellest hoolimata püüab 16.–20. sajandi ikoonide väljapanek mõiste kasutamist põhjendada,” selgitas näituse autor Nikolai Kormašov. “Eri koolkondade ja maneeride paljusus näitab ikoonikunsti rikkalikke võimalusi ühtses õigeusu traditsioonis. Läti, Leedu ja Eesti ikoonidel on omanäoline kujundikeel, mis sai alguse 17. sajandi setu ikoonidest ja arenes 20. sajandi Gavriil Frolovi koolkonna ikoonideni.”

Näitusel eksponeeritakse töid erakogudest, muuseumidest (Eesti kunstimuuseum, Eesti ajaloomuuseum, Hiiumaa muuseum, Pärnu muuseum, Võrumaa muuseum, Eestimaa vene muuseum) ja Eesti õigeusu kirikutest.

Näitus jääb avatuks 2. oktoobrini.

Näitus “Vene ikoonid. Gunnar Savisaare kogu” tutvustab paremikku kollektsionääri 17.–20. sajandi ikoonikogust, kuhu kuuluvad nii tuntud ikonograafiaga pühapildid kui ka haruldase süžeega ikoonid. Näha saab tuntud Vene ikoonimaali koolkondade, nagu Moskva, Jaroslavli, Mstjora ja Palehhi näiteid, aga ka Peipsi vanausuliste ikoone.

Gunnar Savisaare isiklikul kogul põhinev näitus kuulub Mikkeli muuseumi väljapanekute sarja, mis tutvustab erakogusid Eestis. Näitus on avatud 14. augustini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles