Te kõik sööte neid: kõige räpasemad puuviljad 2017

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix

Kui teie jaoks on oluline teha pingerida kõige rohkem pestitsiide sisaldavatest ja kõige puhtamatest puu- ja köögiviljadest, vaadake Environmental Working Group nimekirju «Räpane tosin» ja «Puhas viisteist», kirjutab The New York Times.

«Räpane tosin» ja «Puhas viisteist» nimekirju vaadke SIIN

Arvestada tasub ka kasutajate tagasisidet, näiteks «Always Buy Organic - Osta alati mahevilju» grupi omi.

Nimekirjad põhinevad USA põllumajandusministeeriumi poolt tehtud katsetel, millega testiti, kui palju pestitsiide jääb puu- ja juurviljadesse alles pärast nende pesemist.

Ilmnes, et päris paljud põllukultuuridele kasvamise ajal pritsitavad pestitsiidid tungivad läbi puu- või köögivilja koore, seega ei moodusta viljade, näiteks muskusmeloni, kurgi või õuna koor viljale kaitsvat kilpi

Mõned pestitsiidid on disainitud selliseks, et, et need imbuksid vilja kudedesse ja kaitseksid neid kahjurite eest, kes läbi naha tungides vilja mahladest kuivaks imeksid.

Paksemate koorte eemaldamine võib siiski anda efekti selliste viljade nagu muskusmelon puhul, väidab Massachussetsis asuva Amhersti ülikooli abiprofessor Lili He.

Muskusmelon on «Puhas viisteist» rühmas, tema jäänukpestitsiidide tase pärast pesemist on madal.

He on eelnevalt uurinud, kuidas oleks õuntelt pesemise teel kõige tulemuslikum pesitsiidide jääke eemaldada.

Õunad on kindlalt «Räpase tosina» esindajad, sest nendesse jäävate pestitsiidide tase on kõrge. Nad on koos aedmaasikate, spinati ja nektariinidega kõige rohkem pestitsiide sisaldavad viljad.

Kurk pääses «Räpasesse tosinasse» sattumisest üle noatera ja asub 13. positsioonil.

Mittemahedaid õunu ostes tasuks neid dr He sõnul pesta vees, millesse on lisatud söögisoodat. Söögisoodane vesi eemaldas uuringute kohaselt pesitsiide efektiivsemalt kui tavaline vesi või muud meetodid, kuid õunu tuli söögisooda lahuses hoida vähemalt 15 minutit. Alles siis võis neid loputada ja kuivatada.

Õunte pesemine siiski ei eemalda kõiki pestitsiide, seega soovitatakse õunu ka koorida. Samas võivad tarbija organismil nii jääda saamata koores sisalduvad kasulikud ained.

Nii kurgid kui õunad on kaetud loodusliku vahaga, mis nende pinda kaitseb. Samas on pesitsiididest lahtisaamine nende viljade puhul keerulisem, kui nad on juba läbi selle kihi tunginud, kommenteerib ühendriikide pestitsiidinfo keskuse juhataja dr Jeffrey Jenkins.

Kuna paljud vahendajad lisavad neile puu- ja juurviljadele omakorda kunstliku kaitsekihi, et neid pikkadel vedudel vähem kahjustada, pitseerib see meetod pestitsiidid ja neid ei eemalda viljade pinnalt enam mitte mingi küürimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles