Jõukad viikingid kandsid indigoga siniseks värvitud linast aluspesu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingiks kehastunu
Viikingiks kehastunu Foto: Caro / Robert Seeberg/Caro / Robert Seeberg/Scanpix

Norra Bergeni ülikooli uuring näitas, et viikingijuhid ja jõukad viikingid kandsid linast aluspesu, mis oli indigoga siniseks värvitud.

Teadlased analüüsisid linase kanga fragmente, mis leiti Lääne-Norras Rogalandist, Hordalandist ja Sogn og Fjordane’ist, edastab ancient-origins.net.

Joonistus viikingitest
Joonistus viikingitest Foto: akg/North Wind Picture Archives/akg/North Wind Picture Archives/Scanpix

Nanofüüsikateadlasest tekstiilikonservaatori Hana Lukešová juhtimisel tehti uuring, mis näitas, et viikingid kasutasid linast aluspesu, mis sageli oli siniseks värvitud.

«Lisaks linale kasutasid viikingid ka kanepist kootud kangast. Lääne-Norras domineeris siiski linane, mida värviti mitut erinevat värvi,» sõnas Bergeni ülikooli ajaloolane Bodil Holst.

Hauast leitud iidne linase kanga fragment
Hauast leitud iidne linase kanga fragment Foto: wikipedia.org

Holst ja Lukešová tegid kindlaks 45 viikingihauast leitud kangaosade koostise, need pärinesid umbes 10. sajandist. Uuring näitas, et tegemist oli peene linase kangaga, millest tõenäoliselt valmistati aluspesu.

Uurijate sõnul oli kangast alles mikroskoopilisi osi, mille tõttu isegi mikroskoobi all uuurimine oli üsna raske ülesanne.

«Alusrõivad tehti peenest kangast, kuna need olid keha vastu ning pidid olema mittehõõrduvad ja nahasõbralikud, kuid selline kangas hävineb kiiremini kui tugevam kangas, millest valmistati pealisrõivad. Näiteks villasest, kanepist ja kõrvenõgesest,» selgitasid teadlased.

Viikingiks kehastunu
Viikingiks kehastunu Foto: Caro / Robert Seeberg/Caro / Robert Seeberg/Scanpix

Viikingiajastul 8. – 12. sajandini kasvatati Skandinaavias põhiliselt lina, kuid rõivaste jaoks saadi materjali ka lammastelt. Viikingitest kaupmehed tõid kaubaresidelt kaasa siidi ja šoti peenvillast kangast, kuid need olid kallid ja neid said endale lubada vaid jõukad.

Viikingihaudadest leitud aluspesu on enamjaolt sinine, linast värviti siniseks indigo taimedest (Indigofera) saadava sinise värviga, mis andis potisinise tooni. Taimedest saadi ka rohelist, kollast ja punast värvi.  

Lukešová sõnul kasvatasid Lääne-Norra viikingid lina ise ning värvisid kanga siniseks, kasutades kohalikke taimi.

Kuna tavalisi viikingeid ei maetud uhkelt nagu viikingiliidreid ja sõjalisi juhte, siis on andmeid vaid juhtide kohta.

Joonistus viikingitest
Joonistus viikingitest Foto: AFP/Scanpix

«paljudest viikingijuhtide haudadest on leitud sinist värvi peenest linast kangast. Mida kandsid tavalised viikingid, ei ole teada. Võimalik, et nad ei kandnud aluspesu. Samas ei ole teada, kas ka naised kandsid sinist aluspesu, sest siniseid kangatükke on leitud vaid meeste haudadest,» sõnasid teadlased.

Küps linapõld
Küps linapõld Foto: wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles